Liptov trápia silné mrazy: Praskajú vodovodné potrubia a zamŕzajú prípojky

NETKY.SK • 11 Január 2017, 15:25 • 2 min
Liptov trápia silné mrazy: Praskajú vodovodné potrubia a zamŕzajú prípojky

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - S príchodom silných mrazov nastali na severe Slovenska problémy s praskaním vodovodných potrubí a zamŕzaním prípojok. Liptovskomikulášski vodári odstraňovali v ostatných dňoch v celom regióne viac ako dve desiatky porúch. Viacero nahlásení zaznamenali od obyvateľov rodinných domov, ale aj od pracovníkov materskej školy či karanténnej stanice.

slovakia

left justify in out

"Opravovali sme poruchy v mestských častiach Liptovského Mikuláša aj v obciach, napríklad v Dovalove, vo Važci, Závažnej Porube, Liptovskom Ondreji, Gôtovanoch, Hybiach, Kráľovej Lehote, Ižipovciach, Smrečanoch a iných," vymenoval výrobný riaditeľ Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS), a. s., Tomáš Benikovský. Poruchy podľa neho odstraňovali nielen v šachtách, ale aj v teréne. Pri výkopoch v premrznutej zemi museli používať aj hydraulické zbíjacie kladivo.

 

Vznik porúch na vodovodných potrubiach súvisí podľa majstra vodovodov LVS Mariána Hričáka so silnými mrazmi. "Ide o fyzikálne vlastnosti pôdy a je to dosť zložitý proces. Zjednodušene sa ale dá povedať, že v póroch pôdy je voda, ktorá počas mrazov zamrzne a zväčší svoj objem. Vodovodné potrubie si v takých podmienkach možno predstaviť ako dlhú tenkú drevenú špajdľu v zemi, ktorá sa pri pohybe pôdy v dôsledku jej zamrznutia, a tým vzniknutého tlaku zlomí, alebo praskne v najzraniteľnejšom mieste," vysvetlil.

 

Mnoho ľudí sa na vodárov obrátilo so žiadosťou o rozmrazenie vodovodnej prípojky. To je však v prípade prípojok z kovových materiálov veľmi problematické, v prípade plastových materiálov prakticky nemožné, tvrdia liptovskomikulášski vodári. "Všetci, ktorí si plánujú zriadiť vodovodné prípojky, mali by si ich dať urobiť dostatočne hlboko, aby predišli prípadným problémom v budúcnosti," upozornil generálny riaditeľ LVS Marián Lesanský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona