Lipták pochválil Schmiedlovú: Kaja bravúrne zvládla pozíciu líderky

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 08:47 • 2 min
Lipták pochválil Schmiedlovú: Kaja bravúrne zvládla pozíciu líderky

BRATISLAVA - Proti oslabeným súperkám do bodky naplnili papierové predpoklady. Slovenské tenistky rozhodli o víťazstve nad Švédskom najrýchlejším možným spôsobom a aj v roku 2016 sa predstavia v druhej svetovej skupine Pohára federácie.

slovakia

left justify in out

Anna Karolína Schmiedlová sa po zisku titulu na turnaji WTA na harde v poľských Katoviciach zhostila úlohy líderky tímu na jednotku. Na antuke v bratislavskom NTC vyhrala obe dvojhry a po boku svojej dobrej kamarátky Jany Čepelovej uspela aj v záverečnej štvorhre.

 

Skúsená Daniela Hantuchová opäť potvrdila, že vo Fed Cupe sa dokáže vyhecovať k výborným výkonom, Susanne Celikovej dovolila uhrať iba dva gemy. Slovenský kapitán Matej Lipták po hladkom triumfe 4:0 neskrýval spokojnosť. „Potvrdiť úlohu papierového favorita nebýva vždy ľahké. Naše dievčatá to však proti mladému švédskemu družstvu, v ktorom pre zranenie absentovala ich jednotka Johanna Larssonová, zvládli výborne. Teší ma, že po sérii štyroch prehier sme sa vo Fed Cupe konečne dočkali víťazstva. Kaja Schmiedlová bola prvýkrát v úlohe tímovej jednotky a počínala si bravúrne. Vedeli sme, že je to hráčka, ktorá ma veľký potenciál. Teraz sa ocitla v úplne novej pozícii, v oboch singlových zápasoch bola pred domácim publikom jasnou favoritkou. Počas celého týždňa pristúpila k tomu veľmi zodpovedne a potvrdila, že môžeme na nej stavať. Náš tím sa stáva silnejší, máme širší výber hráčok ako v minulosti, čo je veľké pozitívum," povedal Lipták.

 

Schmiedlová pred začiatkom tohto ročníka prestížnej tímovej súťaže nemala na svojom konte ani jednu odohratú dvojhru, po dueli proti Švédkam má bilanciu 3:1. „Je to úžasné, že sa mi podarilo etablovať v našom fedcupovom tíme. Veľmi ma teší, že mi kapitán dal šancu už vo februárovom dueli v Holandsku. Škoda, že v Apeldoorne neboli všetky naše najlepšie tenistky, mohli sme hrať v baráži o svetovú skupinu. Fedcupový týždeň mi však veľmi pomohol pred turnajom v Riu de Janeiro, kde sa mi podarilo postúpiť do prvého finále na okruhu WTA. Teraz tu bola Daniela Hantuchová, ktorá mi bola veľkou oporou. Dúfam, že víťazné zápasy ma nakopnú a že sa mi bude dariť aj na ďalších turnajoch," povedala pre TASR aktuálna slovenská dvojka.

 

Zverenka trénera Milana Martinca sa už teší na antukovú sezónu, ktorá sa naplno rozbieha. "Je to pre mňa vždy taký vrchol roka. Myslím, že počas fedcupového týždňa v Bratislave som sa na antukovú časť sezóny výborne pripravila a získala veľa sebavedomia. Už sa teším na najbližší turnaj v marockom Márrakeši. Obhajujem teraz veľa bodov, vlani som vyhrala turnaj ITF v Trnave a v Prahe som bola vo finále, no pomohla som si ziskom titulu v Katoviciach, takže môžem byť pokojná. Nemám čo stratiť,“ dodala odchovankyňa košického tenisu.

 

Slovenky spoznajú najbližšieho súpera v Pohári federácie počas grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži, keď je na programe žreb. Liptákove zverenky budú s najväčšou pravdepodobnosťou medzi nenasadenými tímami a vo februári 2016 narazia na jedného z kvarteta Srbsko, Austrália, Kanada, Poľsko. So Srbkami, Austrálčankami i Kanaďankami by hrali s určitosťou doma. V prípade konfrontácie s Poľkami by o výhode domáceho prostredia rozhodol dodatočný žreb. Lipták by chcel zotrvať na lavičke aj v novej sezóne, ak bude mať i naďalej dôveru hráčok. "V posledných zápasoch sa mi z určitých dôvodov nepodarilo zostaviť najsilnejší tím. Pevne verím, že v ďalších stretnutiach nastúpime v elitnom zložení, lebo v tom prípade môžeme konkurovať najlepším tímom na svete. V roku 2016 chceme bojovať o návrat do svetovej skupiny."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona