Lipšicovi v parlamente zamietli monopolnú daň pre SkyToll

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 17:31 • 2 min
Lipšicovi v parlamente zamietli monopolnú daň pre SkyToll

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD dnes v parlamente zamietol novelu zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, v ktorej nezaradený poslanec Daniel Lipšic navrhoval zavedenie tzv. monopolnej dane aj pre prevádzkovateľa mýtneho systému SkyToll, a to vo výške 0,975 % mesačne, resp. 11,7 % ročne.

slovakia

left justify in out

"Z neznámych dôvodov sa tomuto osobitnému odvodu vyhol prevádzkovateľ elektronického mýta spoločnosť SkyToll, pričom ide o absolútne rovnaký monopol, ktorý nemá žiadnu konkurenciu, naopak, zisky z neho sú každoročne vopred garantované," vysvetlil Lipšic. Výber pre štát sa podľa neho nezmenil, zaplatené nájomné vo forme mýta sa strojnásobilo a celý rozdiel ide v prospech súkromného monopolu. 

 

Výber mýta je podľa Lipšica evidentný monopol. "Je nelogické, aby tento monopol len preto, že za ním stojí konkrétna finančná skupina, v tomto prípade J&T, bol od osobitnej monopolnej dane oslobodený, lebo však možno majú dobré vzťahy s vládou," povedal Lipšic. Štát podľa neho stráca tým, ako bolo mýto vybrané, ako je prevádzkované a získavajú schránkové firmy na Cypre. "Minimálne urobme to, že to zdaníme monopolnou daňou, lebo nie je žiaden dôvod, logický ani ekonomický, aby SkyToll nepodliehal monopolnej dani," dodal. 

 

Zároveň zostáva v platnosti 22 percentná daň pre právnické osoby, Lipšic v novele neúspešne presadzoval aj zníženie firemných daní na niekdajších 19 percent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona