Lipšicovi prekáža aj predaj 49 % akcií SSE

NETKY.SK • 4 Október 2013, 16:17 • 2 min
Lipšicovi prekáža aj predaj 49 % akcií SSE

BRATISLAVA - Nezaradenému poslancovi Národnej rady SR Danielovi Lipšicovi prekáža aj predaj 49-percentného podielu Stredoslovenskej energetiky (SSE).

slovakia

left justify in out

Ten predáva francúzska spoločnosť Electricité de France českej energetickej skupine Energetický a průmyslový holding (EPH) za približne 400 mil. eur. Podľa Lipšica mala vláda kúpiť minoritný podiel SSE prostredníctvom Slovenského plynárenského priemyslu. “V akcionárskej zmluve v SPP medzi štátom a EPH sa Slovenská republika zaviazala, že SPP kúpi všetky spoločnosti obchodujúce s plynom na Slovensku, ktoré budú na predaj. Jedinou podmienkou je, aby hrubý prevádzkový zisk takejto spoločnosti bol najmenej 15 mil. eur ročne,“ konštatoval Lipšic.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský už mal vraj podpísať s budúcim minoritným vlastníkom SSE novú akcionársku zmluvu, v ktorej sa vzdáva všetkých práv, ktoré by zabránili EPH nadobudnúť tieto akcie. “Vláda mala právo kúpiť 49 % akcií SSE. Je to úplná kapitulácia vlády finančným skupinám za bieleho dňa. Najziskovejšie časti pološtátnych podnikov sa prevádzajú finančným skupinám. Je to vláda lokajov,“ vyhlásil Lipšic. 

Valné zhromaždenie SSE schválilo začiatkom septembra tohto roka vstup nového akcionára do spoločnosti. Štát teraz ako 51-percentný akcionár v SSE sa snaží vybojovať silnejšie postavanie vo firme, keďže manažérsku kontrolu odovzdá francúzsky investor novému akcionárovi. EPH ešte nie je akcionárom SSE, finálne dokumenty o vstupe nového akcionára do SSE bude ešte schvaľovať vláda. 

Stredoslovenská energetika dodáva energiu pre takmer 712 tisíc zákazníkov. Okrem elektrickej energie dodáva svojim zákazníkom aj zemný plyn. Pôsobí najmä na strednom Slovensku, a to už viac ako 85 rokov. Francúzsky investor Electricité de France kúpil 49-percentný podiel v SSE pred viac ako desiatimi rokmi za 158 mil. eur. Zvyšok akcií drží v rukách štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies