Lipšicovci navrhujú zrušiť Správu štátnych hmotných rezerv

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 11:34 • 2 min
Lipšicovci navrhujú zrušiť Správu štátnych hmotných rezerv

BRATISLAVA – Zrušiť k 1. januáru budúceho roka Správu štátnych hmotných rezerv SR navrhujú v zákone nezaradení poslanci okolo Daniela Lipšica Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Jozef Kollár, Martin Chren a Juraj Droba.

slovakia

left justify in out

„Cieľom návrhu zákona je zrušiť jeden ústredný orgán štátnej správy a presunúť jeho agendu na Ministerstvo hospodárstva SR. V situácii, keď je potrebné šetriť verejné výdavky, spúšťa sa dlhová brzda a vláda musí usporiť 300 miliónov eur, je potrebné takéto kroky nielen zvážiť, ale ich aj začať realizovať,“ argumentujú lipšicovci.

 

Faktom, ktorý hovorí v prospech zrušenia Správy štátnych hmotných rezerv, je podľa nich aj privatizácia časti hmotných rezerv. Ukazuje sa, že spôsobov, ako nakladať s hmotnými rezervami, spravovať ich, obnovovať, obchodovať s nimi a podobne je niekoľko, pričom ale nemusia byť samotné hmotné rezervy a ich použitie ohrozené. Agendu správy hmotných rezerv považuje skupina okolo Lipšica za dôležitú, podľa nich si však nevyžaduje osobitný úrad. Na ministerstvo hospodárstva ju navrhujú presunúť preto, že rezort má k danej oblasti blízko, navyše pôsobí v oblasti hospodárskej mobilizácie, čím sa dve príbuzné agendy dostanú „pod jednu strechu“. 

 

„Na správu hmotných rezerv postačuje odborný útvar na ministerstve hospodárstva, ktorý bude vykonávať túto agendu bez existencie osobitného orgánu štátnej správy. Ministerstvo hospodárstva má postavenie, všetky nástroje a aj kapacitné zázemie na to, aby túto agendu v spolupráci s ďalšími zainteresovanými rezortmi mohlo vykonávať,“ uzatvárajú poslanci. Zároveň zdôrazňujú, že návrh bude mať pozitívny dopad na štátny rozpočet, z dlhodobého hľadiska sa ušetrí na chode jedného ústredného orgánu štátnej správy. Obslužný personál bude podľa lipšicovcov možné čerpať z vnútorných zdrojov ministerstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies