Lipšicova skupina predloží návrhy v prospech mladých rodín

NETKY.SK • 25 Október 2013, 12:27 • 2 min
Lipšicova skupina predloží návrhy v prospech mladých rodín

BRATISLAVA - Skupina nezaradených poslancov Národnej rady SR okolo Daniela Lipšica podá na nasledujúcu parlamentnú schôdzu balíček legislatívnych návrhov pre mladé rodiny.

slovakia

left justify in out

"Výrazne by mohli pomôcť mladým rodinám práve v tom čase, keď sú deti malé a mladá rodina reálne žije z jedného príjmu," povedal Lipšic. Tieto návrhy by podľa neho mali umožniť rodinám legálne si privyrobiť, ľahšie sa dostať k bytu, k škôlke a s dieťaťom k lekárovi.

Návrhom novely zákona o sociálnom poistení chce skupina poslancov okolo Lipšica oslobodiť od platenia odvodov poberateľky rodičovského príspevku, ktoré zároveň pracujú na dohodu. Zároveň by mali byť oslobodené od povinnosti podávať daňové priznanie, ak ich príjem z práce na dohodu za rok neprekročí nezdaniteľnú časť základu dane, čo je v tomto roku 3 736 eur. Ďalším návrhom je návrh na zavedenie podávania rodinného daňového priznania. "Manžel a manželka by si mohli podať spoločné daňové priznanie a pokiaľ ich daňový základ neprekročí sumu 20 tisíc eur, tak by nezdaniteľná časť základu dane mohla dosiahnuť až sumu 7 200 eur," povedal poslanec Jozef Kollár. 

Poslanci okolo Daniela Lipšica tiež navrhnú prijať novelu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania, ktorá by mala zlepšiť dostupnosť vlastného bývania pre mladé rodiny. V novele chcú vyňať právnické osoby z tých, ktoré môžu dostať podporu z tohto fondu a navrhnú rozšíriť skupiny, ktoré môžu dostať podporu, o mladé rodiny s deťmi do šiestich rokov. Prístup mladých rodín k predškolským zariadeniam sa majú zlepšiť vytvorením tzv. detských skupín. "Ich zriaďovateľom by mohli byť napríklad zamestnávatelia rodičov, ktorí majú malé deti, alebo mestá, obce, vyššie územné celky, cirkevné spoločnosti,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská. Oproti škôlkam by sa podľa nej na tieto detské skupiny nevzťahovali prísne hygienické a technické podmienky. "Náklady spojené so založením a prevádzkou detských skupín si budú môcť dať zriaďovatelia do daňového priznania," objasnila. 

Prístup mladých rodín k zdravotnej starostlivosti chce skupina okolo Daniela Lipšica zlepšiť tým, že by štát v plnej miere hradil návštevu lekára v domácom prostredí chorého dieťaťa. Druhou zmenou má byť to, že plánovanú zdravotnú starostlivosť by malo dieťa dostať najneskôr do troch mesiacov. Ak nie je možné na Slovensku poskytnúť dieťaťu zdravotnú starostlivosť do troch mesiacov, tak by sa zaviedol zrýchlený a zjednodušený postup na získanie predbežného súhlasu s poskytnutím zdravotnej starostlivosti v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies