Lipšicova NOVA preskočila všetky opozičné strany

NETKY.SK • 22 Január 2013, 12:27 • 2 min
Lipšicova NOVA preskočila všetky opozičné strany

Lipšicova NOVA preskočila všetky opozičné strany - Politika Pokiaľ by sa parlamentné voľby na Slovensku konali v januári, najsilnejším pravicovým hnutím v parlamente by sa stala Nová väčšina Daniela Lipšica. Svoj hlas by jej dalo 8,9 percenta voličov.

slovakia

left justify in out

img

Pokiaľ by sa parlamentné voľby na Slovensku konali v januári, najsilnejším pravicovým hnutím v parlamente by sa stala Nová väčšina Daniela Lipšica. Svoj hlas by jej dalo 8,9 percenta voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý sa uskutočnil 7. až 13. januára na vzorke 1125 respondentov.

Na čele prieskumu politických preferencií bol aj začiatkom roka tradične Smer-SD, ktorý by volilo 41,1 percenta opýtaných. V prepočte by tak sociálni demokrati obsadili presne polovicu stoličiek v 150-miestnom pléne Národnej rady (NR) SR.

Nasledovalo by hnutie NOVA, ktoré by rovnako ako opozičné hnutie OĽaNO (8,6 percenta voličov) dostalo do parlamentu po 16 poslancov. Do NR SR by sa dostali aj KDH, ktorému by svoj hlas dalo 6,5 percenta respondentov (12 mandátov), a Most-Híd s 6,2-percentnými preferenciami (11 mandátov). Tesne nad hranicou zvoliteľnosti sa podľa prieskumu MVK v januári pohybovali SaS (5,6 percenta voličov) a SDKÚ-DS (5,5 percenta), ktoré by pri takomto rozdelení síl zastupovalo v parlamente po 10 zákonodarcov.

Do NR SR by sa rovnako ako v posledných riadnych voľbách nedostali SMK (4,6 percenta voličov) a SNS (4,4 percenta). 

Takmer 10 percent opýtaných uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 20,3 percenta nevedelo, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili.

Podľa Pavla Haulíka z agentúry MVK čísla ukazujú, že na slovenskej politickej scéne existuje dopyt po nových projektoch. Svedčí o tom pokles alebo stagnácia tradičných politických strán v tom istom čase, kým nové hnutie Daniela Lipšica rástlo. "Ja to čítam ako istú formu nenaplnenia očakávaní od tých klasických alebo zabehaných politických strán. Z výsledkov mi to vychádza ako signál od voličov, že chcú nejakú zmenu," komentoval Haulík.

Nové strany však podľa neho sprevádza tradičný problém udržania voličov, ktorých dokázali osloviť."Myslím si, že toto je dnes problém trebárs aj Lipšica, že tie percentá tam síce má, ale otázka je, ako ich dokáže udržať. Ten projekt sa musí jasnejšie vyprofilovať a podľa toho sa ukáže, či on má tu šancu, alebo nie," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies