Lipšic žiada obnoviť trestné stíhanie pre falšovanie PPP

NETKY.SK • 13 Október 2014, 13:28 • 2 min
Lipšic žiada obnoviť trestné stíhanie pre falšovanie PPP

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic žiada zrušiť rozhodnutie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorá zastavila trestné stíhanie vo veci falšovania údajov k PPP projektu pre výstavbu úsekov diaľnice D1. Predseda hnutia NOVA v pondelok podal príslušný podnet na Generálnej prokuratúre SR.

slovakia

left justify in out

"Generálny prokurátor má právomoc zrušiť toto uznesenie a nariadiť, aby sa trestné stíhanie znovu začalo," povedal médiám Lipšic. Podnet podal, pretože považuje za neprijateľné v normálnej krajine, aby takéto konanie bolo beztrestné. Domnieva sa, že v danom prípade bol porušený Trestný zákon v prospech obvineného Petra Havrilu. Ten viedol sekciu PPP projektov na ministerstve dopravy na čele s Ľubomírom Vážnym (Smer-SD) v prvej vláde Roberta

 

"Úradník ministerstva dopravy uviedol do omylu ministerstvo financií aj vládu. Z dôkazu vyplýva, že ministerstvo financií by nikdy nemalo kladné stanovisko k budovaniu diaľnic formou PPP, ak by nebola analýza sfalšovaná," tvrdí Lipšic. To je podľa neho nepochybné a k pokusu o trestný čin podvodu evidentne prišlo. "Znovu sa akoby vracia doba, kedy ľudia spojení s touto vládou môžu mať pocit beztrestnosti, a to je nebezpečné," uviedol opozičný poslanec. 

 

Po úprave podkladov úradníkom ministerstva dopravy mala byť výstavba a prevádzka diaľnice cez PPP oproti klasickému verejnému obstarávaniu drahšia so štátnou pomocou o 29 mil. eur, a nie o pôvodných 546 mil. eur a bez štátnej pomoci o 356 mil. eur namiesto 873 mil. eur. Trestné stíhanie začalo na návrh bývalého ministra dopravy Jána Figeľa (KDH). Polícia falšovanie údajov preukázala, ale prokurátorka ÚŠP trestné stíhanie zastavila z dôvodu, že nešlo o trestný čin a D1 sa nestavala formou PPP. Ministerstvo dopravy na čele s Jánom Počiatkom (Smer-SD) proti tomuto rozhodnutiu nepodalo opravný prostriedok. Figeľ v roku 2010 zastavil realizáciu dvoch PPP projektov na úseky D1 z dôvodu ich predraženia a rozhodol, že sa budú stavať na základe štandardného verejného obstarávania s využívaním eurofondov. 

 

Aj podpredseda NR SR Ján Figeľ požiadal v pondelok generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby preskúmal uznesenie o zastavení trestného stíhania vo veci falšovania ceny nákladov PPP. Ak generálny prokurátor zistí porušenie zákona, mal by podľa Figeľa uplatniť svoje výlučné oprávnenie zrušiť právoplatné uznesenie prokurátorky o zastavení trestného stíhania do troch mesiacov od jeho právoplatnosti. "Som presvedčený, že len objektívne preskúmanie veci generálnym prokurátorom SR v tak závažnej trestnej veci môže odstrániť podozrenie z netransparentného vyšetrenia a posúdenia prípadu zo strany orgánov činných v trestnom konaní," uviedol v liste Figeľ. 

 

V žiadnom prípade podľa Figeľa nemožno súhlasiť so záverom prokurátorky, že skutok nie je trestným činom. "Konanie obvineného nebolo samoúčelné, ale sledovalo jasný cieľ - na základe minimalizovaného predraženia nákladov výstavby formou PPP vylákať súhlasné stanovisko Ministerstva financií SR pre rokovanie vlády SR o vyslovení súhlasu s uzavretím dodatku ku Koncesnej zmluve a tým aj vo verejnosti obhájiť výstavbu formou PPP ako výhodnú," uviedol Figeľ. To, že koncesná zmluva zanikla k 31. augustu 2010, nemôže byť podľa neho dôvodom na vyslovenie záveru, že nešlo o trestnoprávne konanie. 

 

Lipšic si myslí, že pokiaľ nenastane výrazná personálna zmena v justícii, vrátane prokuratúry, a nebude každý trestne stíhaný, kto poruší zákon, tak krajina sa z korupcie nedostane. "Ak nie je sfalšovanie analýzy v rozsahu päťsto miliónov eur, ktorá je podkladom pre rozhodnutie vlády, trestným činom, tak sa pýtam, čo v tejto krajine, ak ide o mocných ľudí, trestným činom je," povedal poslanec. "Keby tento prípad išiel ďalej, tak by vysoký úradník vypovedal, kto mu potenciálne dával pokyny, aby sfalšoval analýzu. Mohlo byť mnohým ľuďom horúco a preto bolo asi potrebné trestné stíhanie zastaviť," dodal Lipšic. 

 

Poslanec si myslí, že zodpovednosť má aj bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny, ktorý je v súčasnosti podpredsedom vlády pre investície. "Môžeme si myslieť, že vysoký úradník pán Havrila to robil na vlastnú päsť. Druhá možnosť je, že to robil na pokyn svojich nadriadených a preto ho bolo potrebné zabezpečiť, aby nebol trestne stíhaný," povedal Lipšic. Považuje za málo pravdepodobné, že by si sekčný šéf dovolil zmanipulovať analýzu na vládu v rozsahu päťsto miliónov eur. "Domnievam sa, že to išlo na pokyn niekoho," dodal. Lipšic uviedol, že je ťažko predstaviteľné, aby človek, ktorý zodpovedal za stav na ministerstve, ktoré predložilo sfalšovanú analýzu, dnes pôsobil ešte vo vyššej funkcii podpredsedu vlády. Stíhané by podľa poslanca mali byť aj osoby, ktoré dali pokyn na falšovanie. 

 

Vážny nemieni vyvodiť politickú zodpovednosť a tvrdí, že výsledky vyšetrovania mu neprináleží komentovať. "Považujem za nehorázne vyzývať na politickú zodpovednosť v prípade vymyslenej kauzy, ak fakty hovoria jasnou rečou, že k spáchaniu trestného činu ani k žiadnym škodám nedošlo," povedal Vážny koncom minulého týždňa pre denník SME. Reagoval tak na výzvu Jána Figeľa, aby prehodnotil zotrvanie na poste vicepremiéra. "Platí, že som nemal a ani nemám vedomosti o žiadnych úpravách dokumentov a ani o tom, že by vznikli, alebo mohli vzniknúť národohospodárske škody," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies