Lipšic: Vyzývam Boreca, aby pre zmeny v senáte okamžite konal

NETKY.SK • 8 November 2013, 12:26 • 2 min
Lipšic: Vyzývam Boreca, aby pre zmeny v senáte okamžite konal

BRATISLAVA - Opozičný poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený) dnes vyzval ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), aby okamžite konal a preveril skutočnosti okolo výmeny senátu, ktorý rozhodol o odškodnom vo výške 150.000 eur pre šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina.

slovakia

left justify in out

Denník Sme totiž informoval, že pri rozhodovaní o odškodnom pre Harabina bol Krajský súd v Bratislave najskôr proti a v jeho prospech rozhodol až po zmene senátu. "V tak flagrantnom prípade by minister konať konečne mal. Tento druhý senát je rovnaký, ktorý rozhodoval v škandalóznom prípade proti exprezidentovi Michalovi Kováčovi v žalobe, ktorú na neho podal Ivan Lexa. Podľa mojej mienky to nie je náhoda. Justičná mafia si zariadila, ktorý súd a senát bude rozhodovať v prospech pána Harabina," podotkol Lipšic.

On sám je presvedčený, že prepis údajného telefonátu medzi Harabinom a Bakim S. existuje. "Má spisovú značku, ktorá je verejne známa, takže je to úplne evidentné. O tom, že je to podvrh, tvrdia len dvaja ľudia, a to pán Harabin a Baki Sadiki," dodal Lipšic.

O zmenách v senáte hovorila pre Sme bývalá sudkyňa Ľudmila Babjaková. "Keď Okresný súd Bratislava I priznal Harabinovi odškodné prvý raz, krajský súd verdikt zrušil a vec vrátil na opätovné prejednanie. Nepozdávala sa mu výška sumy. Pred rokom rozhodol okresný súd rovnako a krajský teraz verdikt potvrdil," píše denník s tým, že podľa Babjakovej kauzu na krajskom súde nedostal senát, ktorý ju riešil prvý raz, ako to bolo zvykom. "Dôvodom bolo, že senát, ktorý vo veci pred tým rozhodoval, mal pozastavený nápad vecí," vysvetlil pre denník vyšší súdny úradník Erik Tomus. Bolo to vraj pre vysokú zaťaženosť tohto senátu. Harabina potom náhodným výberom priradili senátu Valérie Kleinovej, a to na základe opatrenia predsedu súdu Ľuboša Sádovského, ktorý na to udelil výnimku. Babjaková v tom podľa Sme vidí obchádzanie zásady zákonného sudcu.

Harabin vysúdil odškodnenie od Generálnej prokuratúry SR za to, že v roku 2008 potvrdila, že prepis jeho telefonátu s Bakim Sadikim bol súčasťou jej dohľadového spisu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona