Lipšic vyzýva neprijať novelu o energetike

NETKY.SK • 15 December 2015, 10:59 • 2 min
Lipšic vyzýva neprijať novelu o energetike

BRATISLAVA – Plénum Národnej rady (NR) SR by malo vyhovieť prezidentovmu vetu pri novele zákona o tepelnej energetike a nemalo by ju nanovo schváliť. Myslí si to nezaradený poslanec parlamentu Daniel Lipšic a vyzval k tomu dnes svojich kolegov z poslaneckých lavíc.

slovakia

left justify in out

Právna norma zavádza absolútnu exekučnú imunitu pre štátne teplárne. Vláda ňou reagovala na prehratý súdny spor medzi Paroplynovým cyklom (PPC) vlastneným Pentou a Bratislavskou teplárenskou (BAT), ktorá má PPC vyplatiť 30 miliónov eur.

Poslanec Lipšic však súhlasí s názorom prezidenta Andreja Kisku, že novela je protiústavná a myslí si, že sa s tým stotožní aj Ústavný súd SR. "Viete, že to Ústavný súd zruší a týmto krokom len prihadzujete Pente ďalšie milióny do kešene, aby mali k Vianociam ďalší balíček," vyhlásil Lipšic.

 

V celom prípade sú totiž podľa neho nastavené vysoké úroky z omeškania, ktoré sa plynutím času pri rozhodovaní súdu ešte navýšia. "Pritom všetci veľmi dobre vieme, že Ústavný súd to zruší, lebo už minimálne trikrát v týchto veciach rozhodoval a rozhodol vždy rovnako," pripomínal poslanec.

 

Navrhuje preto neprijať túto novelu, ktorá nie je skutočným riešením a ešte do Vianoc v skrátenom konaní prijať zákon, ktorý si s problémom poradí v súlade s Ústavou. Navrhuje, aby sa PPC zobrali napríklad dve tretiny z dlhovanej sumy, a to výrazným zdanením úrokov. "Lebo sú to naozaj ničím neodôvodnené, vydieračské úroky," myslí si Lipšic.

Novela o tepelnej energetike nebola šťastným riešením ani podľa poslanca za KDH Jána Hudackého. Okrem iného poukazoval aj na diskrimináciu súkromných teplární či teplární, v ktorých majú väčšinový podiel napríklad mestá a samospráva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies