Lipšic: Všetky dlhy Váhostavu-SK sú kryté majetkom, netreba ich škrtať

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 16:31 • 2 min
Lipšic: Všetky dlhy Váhostavu-SK sú kryté majetkom, netreba ich škrtať

BRATISLAVA - Všetky dlhy stavebnej spoločnosti Váhostav-SK sú kryté majetkom firmy. Spoločnosť tak nemusí svoje záväzky škrtať, stačí len upraviť lehoty ich splatnosti a postupne ich uhrádzať.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec parlamentu a šéf hnutia Nova Daniel Lipšic spolu s opozičnými kolegami Ľubomírom Galkom (SaS) a Igorom Matovičom (OĽaNO).
     

"Sú tu ďalšie dôkazy, ktoré preukazujú, že Váhostav-SK robí podvodnú reštrukturalizáciu," myslí si Lipšic. Odvolával sa pri tom na účtovnú závierku spoločnosti z konca minulého roka, ktorá bola zostavená 26. marca tohto roka. Podpísaná je členmi predstavenstva firmy a evidujú sa v nej aktíva, teda majetok spoločnosti vo výške 147 miliónov eur. Záväzky firmy, čiže pasíva, sú vo výške 143 miliónov eur. "To znamená, že má kladné vlastné imanie a nie je v predlžení, čiže všetky záväzky sú stopercentne kryté majetkom Váhostavu-SK," zdôraznil Lipšic.
     

Ak je teda spoločnosť platobne neschopná, nie je to podľa neho primárna platobná neschopnosť, ale sekundárna. V takom prípade ale Váhostavu-SK stačí len predĺženie splatnosti záväzkov. Nie je však potrebná objemová reštrukturalizácia, ktorá predstavuje škrtanie dlhov a vyplácanie malým firmám a živnostníkom len 15 % z dlhov, upozornil Lipšic.
     

"Môžu ich uspokojiť vo výške 100 %. Stačí upraviť lehoty splatnosti záväzkov a dosiahnuť tak stav, kedy budú síce neskôr, ale priebežne, uhrádzané všetky pohľadávky veriteľov v plnej výške," dodal poslanec. Ak by sa však schválila reštrukturalizácia firmy tak, ako je momentálne navrhnutá, podľa neho to bude znamenať to, že Váhostav-SK si odpíše približne 100 miliónov eur svojich záväzkov a na druhej strane vykáže 100 miliónov eur zisk, ktorý sa navyše nezdaňuje.
     

"Táto skutočnosť vyplývajúca z dokumentov Váhostavu-SK dokazuje, že je tu evidentne páchaná trestná činnosť," vyhlásil Lipšic. Pokiaľ vo veľmi krátkom čase nenastanú razantné úkony orgánov činných v trestnom konaní, obáva sa, že táto trestná činnosť je v istom zmysle chránená a posväcovaná predstaviteľmi súčasnej vlády.

 

Hovorca spoločnosti Váhostav-SK Tomáš Halán v reakcii pre TASR uviedol, že firma má podľa účtovnej závierky zostavenej k 31. decembru 2014 výšku záväzkov nižšiu ako pohľadávky. "Ak by to tak nebolo, teda záväzky sú vyššie ako majetok firmy, musel by Váhostav-SK zo zákona na seba vyhlásiť konkurz," upozornil.
      

Všetok likvidný majetok vrátane budúcich pohľadávok je však podľa jeho slov založený v bankách. "V čase, keď spoločnosť podávala návrh na reštrukturalizáciu, síce nebola v predlžení, ale bola platobne neschopná, a teda nedokázala v lehotách splatnosti splácať svoje záväzky," vysvetlil.
      

To by podľa neho v prípade neriešenia tejto situácie znamenalo, pri hromadiacich sa návrhoch na exekúcie, konkurz spoločnosti. "Za účelom ochrany pred veriteľmi, ktorí nemali zaplatené svoje záväzky v lehote splatnosti, spoločnosť preto podala návrh na reštrukturalizáciu," doplnil Halán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies