Lipšic: Volebné zákony nevyriešia čierne peniaze v politike

NETKY.SK • 14 August 2013, 15:32 • 2 min
Lipšic: Volebné zákony nevyriešia čierne peniaze v politike

BRATISALVA - Zavedenie finančných stropov na volebné kampane nevyrieši problém s čiernymi peniazmi v politike. Tvrdí to poslanec NR SR a šéf hnutia Nová väčšina - Dohoda Daniel Lipšic s tým, že návrhy volebných zákonov, ktoré dnes schválila vláda Roberta Fica (Smer-SD), takýto záujem iba predstierajú.

slovakia

left justify in out

"Problémom nie sú legálne sumy priznané na transparentných účtoch. Problémom sú čierne peniaze, ktoré sa zháňajú vlastnou hlavou a na žiadnych účtoch nefigurujú," uviedol Lipšic. Jeho hnutie preto už v novembri minulého roka navrhlo zmeniť systém financovania strán, ktorý by obmedzil štátny príspevok a motivoval strany vyhľadávať a zverejňovať darcov.

"Druhou podmienkou je fungujúca justícia, ktorá by išla tvrdo po čiernych peniazoch v politike. Ale na tom Robert Fico nemôže mať záujem. Preto potrebuje mať svojich ľudí na Generálnej prokuratúre, na Najvyššom súde SR a na čele všetkých kontrolných inštitúcií," myslí si opozičný poslanec.

Nová väčšina - Dohoda odmieta aj snahu vlády "vyšachovať z okrskových volebných komisií" zástupcov mimoparlamentných strán. "Týmto krokom by na kontrolu výsledkov volieb získali súčasné parlamentné strany absolútny monopol. To je absurdný nápad, ktorý hraničí s ústavnosťou," uzavrel Lipšic, ktorého hnutie vládne návrhy v takejto podobe nepodporí a v parlamente k nim predloží pozmeňujúce návrhy.

Podľa dnes schváleného zákona o volebnej kampani budú môcť politické strany na kampaň pred parlamentnými voľbami minúť najviac tri milióny eur. Prezidentský kandidát bude mať limit nižší. Pre obidve kolá volieb si bude musieť vystačiť so sumou najviac 500.000 eur. Podobné obmedzenia na výdavky budú platiť aj pre nezávislých kandidátov na predsedov krajov, primátorov či starostov. Ak tieto limity strany či kandidáti prekročia, dostanú pokutu vo výške tisícov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies