Lipšic: Vláda chystá darček pre ťažkých zločincov a recidivistov

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 13:00 • 2 min
Lipšic: Vláda chystá darček pre ťažkých zločincov a recidivistov

BRATISLAVA - Vláda SR chystá darček pre ťažkých zločincov a recidivistov. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec NR SR a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (NOVA), ktorému sa nepáčia plánované zmeny pri viacerých trestných činoch v návrhoch noviel Trestných kódexov. Materiál bol do stredy (11. 6.) v pripomienkovom konaní.

slovakia

left justify in out

Po novom majú byť obzvlášť závažnými trestnými činmi len tie, ktoré majú dolnú trestnú sadzbu 12, nie 10 rokov ako dnes. "Bude to znamenať kratšiu dobu väzby a možnosť skoršieho prepustenia z výkonu trestu. Pri klasických zločinoch je možné požiadať o skoršie prepustenie po uplynutí dvoch tretín trestu, pri obzvlášť závažných až po výkone troch štvrtín," upozornil Lipšic.

 

Poslanec menoval, že zmiernenie sa bude týkať ublíženia na zdraví spáchaného členom zločineckej skupiny, výroby prekurzorov vo veľkom rozsahu, obchodovania s deťmi s následkom smrti, pozbavenia osobnej slobody s následkom smrti, brania rukojemníka s následkom smrti, vydieračského únosu dieťaťa, zavlečenia do cudziny spáchané surovým spôsobom, ozbrojenej lúpeže s následkom smrti, vydierania s následkom smrti, nátlaku s následkom smrti viacerých osôb, najväčších krádeží, sprenevier, podvodov a úžery, všeobecného ohrozenia spáchaného na deťoch, zneužívania právomocí verejného činiteľa s následkom smrti viacerých osôb, veľkej korupcie, prevádzačstva s následkom smrti a výroby detskej pornografie s následkom smrti. "Pri týchto trestných činoch ministerstvo spravodlivosti (MS) navrhuje, aby odsúdení za tieto delikty mohli žiadať o skoršie podmienečné prepustenie, teda už po dvoch tretinách trestu," vyhlásil poslanec.

 

Navrhovaná novela Trestného zákona podľa jeho slov umožňuje aj znižovanie trestných sadzieb v rámci dohodovacieho konania. "Napríklad pri úkladnej vražde bude môcť trest po dohodovacom konaní klesnúť zo súčasných 13 na osem rokov," podotkol s tým, že na to nevidí dôvod.

 

Lipšicovi sa tiež nepáči zmäkčovanie a tým znefunkčnenie zásady trikrát a dosť. "Z tohto pravidla sa vypúšťajú skutkové podstaty trestných činov ublíženia na zdraví, obchodovania s ľuďmi, brania rukojemníka, lúpeže, hrubého nátlaku a všeobecného ohrozenia. Pritom pri viac ako troch štvrtinách prípadov, keď je aplikovaná zásada trikrát a dosť, je jedným z trojice násilných trestných činov lúpež alebo ublíženie na zdraví. Ak tá novela prejde, princíp trikrát a dosť bude aplikovateľný len v úplne výnimočných prípadoch a je možné, že taký prípad na Slovensku ani nebude," avizoval a pýtal sa, koľko šancí chce dať vláda recidivistom páchajúcim násilné zločiny.

 

Poslanec tiež argumentoval, že od roku 2003, od kedy táto zásada existuje, klesol počet násilných trestných činov až o 60 percent. Do roku 2002 však ich počet stúpal. "MS tvrdí, že aplikácia zásady trikrát a dosť je príliš prísna. Vyzývam ich, aby uviedli príklad konkrétneho recidivistu, na ktorom sa uplatnila a bola príliš prísna," apeloval. Kriticky vníma Lipšic aj návrh, že ak je niekto v podmienke a spácha úmyselný trestný čin, bude môcť dostať ďalšiu podmienku. Do väzenia má ísť len ak spácha zločin.

 

Opozičný poslanec sa nevyhol ani kritike navrhovanej novely Trestného poriadku. Nepáči sa mu, že MS chce rozšíriť pôsobnosť Špecializovaného trestného súdu nielen na trestné činy spáchané zločineckou, ale aj organizovanou skupinou, čo bude znamenať jeho kolaps. "Je tam aj návrh na možnosť prepustenia osoby na kauciu z kolúznej väzby. Tam je kaucia neprípustná, ide totiž o to, aby dotyčný neovplyvňoval svedkov. Ministerstvo sa odvoláva aj na Štrasburg, ten však nikdy nepovedal, že kaucia pri kolúznej väzbe má byť. Je to už druhý pokus vlády Roberta Fica zaviesť takúto kauciu, v roku 2008 to zamietli," pripomenul.

 

Nad motiváciou týchto zmien špekulovať nechcel. "Advokáti, ktorí robia trestnú obhajobu, budú mať viac práce. Bude viac klientov, viac trestnej činnosti. Podľa mojej mienky to nie je legitímny verejný cieľ, ale partikulárny cieľ Slovenskej advokátskej komory," dodal Lipšic.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies