Lipšic: Vláda chce sudcom a prokurátorom zvýšiť dôchodky o 170 eur

NETKY.SK • 4 November 2015, 12:00 • 2 min
Lipšic: Vláda chce sudcom a prokurátorom zvýšiť dôchodky o 170 eur

BRATISLAVA - Vláda SR plánuje prokurátorom a sudcom zvýšiť dôchodky o približne 170 eur mesačne. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec NR SR a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) na margo vládnej novely zákona o prokuratúre, ktorá sa aktuálne nachádza v druhom čítaní. O právnej norme dnes bude rokovať aj Ústavnoprávny výbor SR, kde by ju mal predstaviť generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

slovakia

left justify in out

"Bežný dôchodok občana je 409 eur, vláda mu pridáva dve eurá. Dôchodok prokurátorov s maximálnou 35-ročnou praxou je 1736 eur a vláda im navrhuje pridať 170 eur. Novela totiž zvyšuje príplatok sudcom a prokurátorom k dôchodku cez zmenu koeficientu z 0,8 na jedno percento. U každého to bude trochu iné, lebo ide o odpracované roky, ale keďže funkcie sudcov a prokurátorov sú kariérne, u väčšiny to bude takto," tvrdí Lipšic.

 

Podľa jeho slov každý rok odchádza do dôchodku asi 50 sudcov a 30 prokurátorov. "Ale toto sa bude týkať všetkých. Ich platy, ak započítame aj 13. a 14. plat, sú v priemere asi 3500 eur," povedal.

 

Lipšic sa zároveň pýtal, prečo to vláda robí. "Lebo funguje justícia? Alebo preto, že veľké ryby sú na slobode?" pýtal sa. Lipšic uviedol tiež, že novela pridáva sudcom a prokurátorom jeden týždeň preventívnej rehabilitácie navyše, dovedna tak budú mať dva týždne, a to mimo riadnej dovolenky. "Dokopy tak budú mať sedem týždňov dovolenky ročne," upozornil poslanec.

 

Lipšic preto vyzval vládu, aby tento škandál z novely cez svojich poslancov v parlamente vypustila, pričom on sám predloží takýto pozmeňujúci návrh. "Ak niekto počíta s tým, že zákony ľudia nečítajú a budú sa pašovať takéto veci mimo sociálnych balíčkov, tak sa prepočítali," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies