Lipšic: V pravici dôjde v nejakom okamihu k spájaniu

NETKY.SK • 27 December 2013, 09:21 • 2 min
Lipšic: V pravici dôjde v nejakom okamihu k spájaniu

BRATISLAVA – Štiepenie pravice nevníma predseda hnutia Nová väčšina - Dohoda (NOVA) Daniel Lipšic dramaticky, pretože podľa neho dôjde v nejakom okamihu k spájaniu.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, pravica sa triešti, pretože strany, ktoré prehrali voľby v roku 2012, sa tvária, že ich vlastne vyhrali. „To bol aj dôvod, pre ktorý sme aj my odišli z KDH, pretože po voľbách bolo zrejmé, že budeme stále v nejakom spore, či naozaj potrebujeme ponúknuť nový program, nových ľudí, nejakú novú nádej spoločnosti, alebo preváži názor, ktorý prevažuje v týchto stranách, že všetko je v poriadku, hlavne že sme v parlamente a v princípe sme voľby neprehrali,“ povedal s tým, že v decembri nastal podobný vývoj aj v SDKÚ-DS.

Spájanie pravice však podľa Lipšica neznamená, že sa budú spájať len poslanci NR SR. „Napríklad našou ambíciou bude v novom roku pritiahnuť do verejného života ľudí, ktorí sú rešpektovanými autoritami vo svojej profesii, v práve, ekonomike, zdravotníctve, ktorí sa možno doteraz veľmi neangažovali, a keď, tak nie priamo stranícky,“ povedal. Podľa neho je dôležité, aby takíto ľudia, ktorí váhajú ísť do verejného života, ale sú známi a rešpektovaní, aby ponuky rozšírili. „Nemyslím si, že nejaké mechanické spájanie poslancov má význam, že sa preskupia poslanci a vznikne väčší klub alebo menší klub. To nikoho reálne nezaujíma. Ani tie odchody - príchody ľudí nezaujímajú. Ľudí zaujíma to, kto bude vedieť, ale dôveryhodne, priniesť ľuďom nádej, že Slovensko môže byť aj spravodlivé,“ vyhlásil Lipšic. 

Subjekt, ktorý dokáže osloviť takýchto ľudí, musí mať podľa Lipšica v dominantných témach jednu líniu. „Môžu sa poslanci líšiť v nejakých drobných veciach, parciálnych témach. Tam nevidím problém,“ povedal. Nemusí to byť podľa neho tak, že v jednej strane sú ľudia, ktorí majú na všetko stopercentne rovnaký názor. „To si ani nemyslím, že je úplne najlepšie. Také strany v princípe možno sú len dve, KDH a SaS. Iné strany také nie sú. Ale zase nejakú líniu to musí mať, nejaké hlavné posolstvo, emóciu,“ konštatoval. 

Ľudia sú dnes podľa Lipšica otrávení tým, ako strany fungujú. „Mnohé strany už dnes nevyžarujú žiaden étos, že by chceli niečo vo verejnom záujme urobiť,“ konštatoval s tým, že ľudia skôr majú pocit, že strany sú len pre skupinový záujem, že teda riešia problémy svojich členov, ich rodinných príslušníkov, ako ich zamestnať. „Ľudia sú otrávení straníckosťou,“ dodal. 

NOVA chce budúcoročné komunálne voľby využiť na to, aby svoje kandidátky ponúkli ľuďom v regiónoch, ktorí sú rešpektovaní v obciach a mestách. „Chceme ich presvedčiť, aby kandidovali, pretože mnohí ľudia majú dnes pocit, že ísť do verejného života aj na komunálnej úrovni je niečo, čo by slušný človek robiť nemal,“ povedal. Podľa Lipšica to však nie je celkom správny postoj, pretože ak sa dá priestor tomu neslušnému, tak ten priestor slušní vyprázdnia a ich deti budú odchádzať do zahraničia. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona