Lipšic ukázal závery vyšetrovania nehody: Podľa vyšetrovateľa jej mohol predísť

NETKY.SK • 26 Január 2017, 13:47 • 2 min
Lipšic ukázal závery vyšetrovania nehody: Podľa vyšetrovateľa jej mohol predísť

BRATISLAVA – Daniel Lipšic zverejnil závery znaleckých posudkov nehody, pri ktorej usmrtil 72-ročného dôchodcu Emila.

slovakia

left justify in out

Lipšica po viac ako štyroch mesiacov obvinili z prečinu usmrtenia. „Uznesenie obsahuje závery znaleckých posudkov aj ohľadom rýchlosti, viditeľnosti, či používania mobilného telefónu,“ povedal Lipšic. Celý dokument zverejnil na svojom facebooku.

 

 

 

V uznesení sa píše, že sa Lipšic plne nevenoval vedeniu vozidla, nesledoval situáciu v cestnej premávke, prekročil maximálne povolenú rýchlosť a nedal presnosť chodcovi na priechode pre chodcov.

 

Exposlanec prekročil maximálne povolenú rýchlosť a podľa znaleckého posudku išiel rýchlosťou medzi 56,4 až 62,4 km/h. Lipšicova rýchla jazda „znemožnila dať prednosť chodcovi oblečenému v tmavom odeve prechádzajúcemu po vyznačenom priechode pre chodcov.“ Podľa znalca by Lipšic mohol zrážke predísť, ak by išiel podľa predpisov a naplno by použil brzdy. „Vzhľadom na povrch vozovky by k stretu vozidla Škoda s chodcom nedošlo,“ píše sa v posudku.

 

Daniel Lipšic v Čase nehody nepoužil svoj mobilný telefón.  „V čase od 19.50 do 20.15 aktívne nepoužíval svoj mobilný telefón na niektorú z funkcií využívajúcu dátové služby okrem služieb umožňujúcich pripojenie na internet, ktoré boli v uvedený deň trvalo spustené,“ uviedol vyšetrovateľ v správe a dodal, že Lipšic použil telefón po nehode, keď volal na tiesňovú linku 112.

 

Chodec Emil Kaláber (†72) bol pod vplyvom alkoholu, krvné testy odhalili 2,19 promile alkoholu v krvi. Bol oblečený v tmavom oblečení a nemal na sebe reflexné prvky.

 

Bývalému ministrovi spravodlivosti a vnútra hrozí až päť rokov za mrežami.

.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies