Lipšic: Trestné stíhanie voči Spišiakovi bolo účelové

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 17:02 • 2 min
Lipšic: Trestné stíhanie voči Spišiakovi bolo účelové

BRATISLAVA - Spôsob, akým bolo toto trestné stíhanie zastavené, Daniel Lipšic považuje za alibistické.

slovakia

left justify in out

Trestné stíhanie za ohováranie voči bývalému policajnému prezidentovi Jaroslavovi Spišiakovi považuje poslanec Daniel Lipšic za účelové a šikanózne. Spôsob, akým bolo toto trestné stíhanie zastavené, vníma Lipšic ako alibistické. Exminister vnútra zdôraznil, že Spišiak iba povedal fakty a pomenoval pravdu. Lipšic dnes pred novinármi zároveň ešte raz prečítal Spišiakove slová, za ktoré bol trestne stíhaný.

 

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak už nie je obvinený z ohovárania. Potvrdila to hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. „Trestné stíhanie obvineného bolo zastavené, pretože bolo dokázané, že skutok, pre ktorý bolo vznesené obvinenie sa stal, nie je trestným činom, ale je priestupkom proti občianskemu spolunažívaniu," vysvetlila hovorkyňa. Zodpovednosť za tento priestupok zanikla pritom uplynutím lehoty dvoch rokov. 

 

Spišiaka obvinili pred necelými dvoma rokmi pre vyjadrenie, ktoré zaznelo v rozhovore pre portál aktualne.sk. Trestné oznámenie na neho podali ešte v roku 2011 bývalí funkcionári Úradu boja proti organizovanému zločinu Ivan Ševčík, Milan Lučanský a Jozef Mičieta. Všetci traja z polície odišli počas vlády Ivety Radičovej. Po predčasných voľbách v roku 2012 sa do bezpečnostných zložiek vrátili. Súčasťou rozhovoru bola aj otázka, ktorá sa opierala o vyjadrenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ten tvrdil, že z polície muselo odísť vyše 260 schopných policajtov, a ak by v polícii zostali Mičieta, Lučanský, Ševčík a Slivka, k pochybeniam, ako napríklad v kauze Karola M., by nedošlo. 

 

"Kým oni boli policajtmi, Karol M. bol sústavne na úteku, keď odišli, podarilo sa nám ho zadržať. O následne médiami sledovaných obštrukciách okolo jeho uväznenia a prepustenia si môže každý urobiť obraz sám. Myslím, že na základe toho môže každý zistiť, kto pracuje v prospech spravodlivosti a kto až tak veľmi nie," znela Spišiakova odpoveď, ktorú dnes Lipšic opätovne pred kamerami prečítal. O reakciu na rozhodnutie prokuratúry požiadal portál aktuálne.sk aj bývalého policajného prezidenta. "Nechcem to komentovať," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona