Lipšic: Slovensko musí odmietnuť ekonomických migrantov

NETKY.SK • 10 September 2015, 12:14 • 2 min
Lipšic: Slovensko musí odmietnuť ekonomických migrantov

BRATISLAVA - Slovensko musí odmietnuť ekonomických migrantov a Európska únia musí konečne začať s ich návratom do domovských štátov. Ak to neurobí, budú hroziť ďalšie veľké migračné vlny. Povedal to dnes v parlamente poslanec Daniel Lipšic (nezaradený).

slovakia

left justify in out

Slovensko by zároveň podľa neho malo v proporcionálnej miere dočasne pomôcť vojnovým utečencom. "Najmä rodinám, ženám a deťom z ohrozených náboženských komunít," uviedol Lipšic, predseda hnutia NOVA. Zároveň by chcel, aby vláda predložila novelu zákona o azyle, ktorá by umožňovala odňať azyl tomu, kto spácha úmyselný trestný čin.

 

Lipšic je tiež presvedčený, že slovenskí europoslanci za Smer-SD by sa mali vzdať mandátov. Na odchod z europarlamentu by ich mal podľa Lipšica vyzvať premiér Robert Fico (Smer-SD). "Ak vláda a celé politické spektrum odmieta povinné kvóty a europoslanci hlasujú za povinné kvóty, znižuje to dôveryhodnosť slovenského postoja. Ak si chce Robert Fico zachovať tvár, musí ich vyzvať, aby sa vzdali mandátov," vyhlásil Lipšic.

 

Jozef Viskupič z OĽaNO navrhuje, aby parlamentný výbor zaviazal ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) pred rokovaním ministrov vnútra k niekoľkým veciam. "Iniciovať spustenie hodnotiaceho mechanizmu voči krajinám, ktoré dlhodobo porušujú Schengenské pravidlá ochrany vonkajších hraníc," uviedol prvý bod Viskupič.

 

Kaliňák by tiež podľa neho mal trvať na vytvorení konkrétneho a efektívneho mechanizmu návratu a readmisie všetkých ekonomických migrantov do ich domovských štátov. A tiež navrhnúť vyhlásenie Európskej rady, ktoré vyšle jednoznačný signál, že všetci súčasní a budúci ekonomickí migranti budú bez odkladu repatriovaní naspäť do domovských štátov, aby sa tak zabránilo motivácii vĺn ekonomickej migrácie.

 

Poslanci tiež žiadajú, aby vláda schválila humanitárnu pomoc v relevantnej výške pre Turecko, Jordánsko a Libanon, kde sa nachádza najväčšie množstvo utečencov.

 

"Musí to byť veľké zúfalstvo zo strany kresťana, keď v najťažšej situácii, akú obyvatelia Európy zažívajú, neváha namiesto ponúkania riešení rozdeľovať spoločnosť pre svoje osobné záujmy," reagoval na Lipšicovo vyhlásenie europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD). Podľa neho hlasovanie v stredu (9.9.) nebolo o kvótach, ale o pomoci krajinám, kde prichádza najviac migrantov, aby sa zabezpečilo financovanie tohto procesu. Tvrdí, že bez financovania z rozpočtu EÚ by tento proces bol nezvládnuteľný. Podľa neho bolo hlasovanie napríklad aj o tom, aby sme brali ohľad, že ak niekoho premiestňujú, aby neodtrhli deti od rodičov alebo najbližších rodinných príslušníkov. Podľa neho europoslanci nehlasovali za povinné kvóty.

 

"Nikto z poslancov Smeru-SD nehlasoval za kvóty, teda povinné prerozdelenie utečencov do členských štátov. Klamať v tejto citlivej otázke je prejav najhrubšej nezodpovednosti. Preto ho vyzývam, aby odišiel z politiky," uviedla v reakcii na Lipšicovo vyhlásenie europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona