Lipšic: Slovensko by malo pomôcť zraneným demonštrantom v Kyjeve

NETKY.SK • 7 Február 2014, 12:39 • 2 min
Lipšic: Slovensko by malo pomôcť zraneným demonštrantom v Kyjeve

BRATISLAVA 7. februára (SITA) – Slovensko by mohlo podľa predsedu hnutia Nová väčšina - Dohoda (NOVA) Daniela Lipšica zraneným demonštrantom z Kyjeva zabezpečiť lekársku starostlivosť na Slovensku. Ako povedal dnes na tlačovej besede, podobnú ponuku dostali demonštranti z Poľska a Litvy.

slovakia

left justify in out

Tá sa už aj uskutočňuje. „Je to gesto solidarity. Bolo by to správne humanitárne gesto,“ povedal. Lipšic navštívil spolu s ďalšími dvomi poslancami NR SR Kyjev, kde sa stretli s opozičnými lídrami a boli na hlavnom námestí na Majdane. „Situácia na Ukrajine je vážna. Hrozí vyhrotenie násilia. Opoziční predstavitelia majú výhrady k postupu EÚ, ktorá okrem stretnutí, nepodnikla žiadnu akciu,“ konštatoval.

Ukrajinská opozícia je podľa Lipšica pripravená poskytnúť EÚ konkrétny zoznam prokurátorov a sudcov, ktorí odsudzujú demonštrantov na prísne tresty za údajné trestné činy spáchané proti vládnej moci. „Keďže ide väčšinou o zmanipulované procesy, skúsime navrhnúť, aby takýmto ľuďom EÚ neposkytovala víza. Je to konkrétny krok proti jednotlivcom, ktorí sa spreneverujú výkonu funkcie, ohrozujú demokraciu a slobodu,“ zdôraznil Lipšic. 

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom, ktorý koncom novembra nepodpísal prelomové dohody s EÚ. Krátko nato vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, ktorá sprísňovala podmienky masového zhromažďovania. Parlament zákony pod tlakom nepokojov napokon zrušil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona