Lipšic: SIS upozorňuje na daňové trestné činy, nemá však odozvu

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 17:22 • 2 min
Lipšic: SIS upozorňuje na daňové trestné činy, nemá však odozvu

BRATISLAVA – Slovenská informačná služba (SIS) v správe za rok 2015 podľa predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) upozornila na korupciu a daňové trestné činy, ktoré spočívajú v nadmerných odpočtoch DPH.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Lipšic dnes pre agentúru SITA po prednesení správy v NR SR, išlo len o všeobecné informácie a nie konkrétne prípady. "Problémom, ktorý konštatuje naša informačná služba, však je, že SIS nemá spätnú väzbu, ako sa s ich informáciami naloží. Informácie môžu mať rôznu vierohodnosť a záleží do akej miery sú využité na trestné konanie. Ukazuje sa totiž, že nie sú využívané na trestné konanie,“ povedal Lipšic s tým, že SIS nevie, ako boli využité ich informácie, alebo, že neboli využité vôbec. To je podľa neho problém.


Správy SIS i Vojenského spravodajstva však boli podľa Lipšica skôr všeobecné, rovnako ako to bolo aj po minulé roky. "Od minulých rokov ich odlišuje dôraz na oblasť nelegálnej migrácie a riziká, ktoré sú s tým spojené,“ uviedol. Spravodajské služby upozorňujú v správach na prevádzačské cesty a bezpečnostné riziká, ktoré sú spojené s nelegálnou migráciou. "V oblasti kriminality či extrémizmu je to štandardná správa ako po minulé roky, viac všeobecná ako konkrétna. To aj chápem,“ konštatoval.


Správy podľa Lipšica upozorňujú aj na rôzne zahraničnopolitické riziká, tiež na informačnú vojnu, do ktorej Rusko investuje pomerne veľa peňazí. „Má zázemie aj na Slovensku. Stačí otvoriť sociálne siete. Rôznych z Ruska financovaných stránok a článkov je tam pomerne veľa,“ dodal Lipšic.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies