Lipšic sa odmieta podriadiť Žilinkovi. Nahrávku z kauzy Gorila nezničí!

NETKY.SK • 8 September 2021, 07:27 • 2 min
Lipšic sa odmieta podriadiť Žilinkovi. Nahrávku z kauzy Gorila nezničí!

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor považuje nahrávku na USB za kľúčový dôkaz v kauze Gorila.

slovakia

left justify in out

Likvidácia zvukového záznamu z kauzy Gorila by hraničila so spáchaním trestného činu marenia spravodlivosti. Na utorkovej tlačovej besede to uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic s tým, že ide o kľúčový dôkaz

 

Nahrávka je relevantný dôkaz

Generálnemu prokurátorovi zaslal Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v tejto súvislosti analýzu rozhodnutia vo veci finančníka Jaroslava Haščáka, bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželky Dany Arpášovej.

Lipšic zdôraznil, že ÚŠP nebude ničiť žiadne dôkazy. V analýze špeciálna prokuratúra rozviedla, prečo si myslia, že ani rozhodnutia zo strany Ústavného súdu SR a ani Európskeho súdu pre ľudské práva prokuratúru nijakým spôsobom nezaväzujú, aby tieto dôkazné materiály zničili.

 

„Je rozsiahla judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorej konštatovanie samotného porušenia práva na súkromie podľa článku osem nerobí z dôkazu nepoužiteľný dôkaz a nerobí z procesu nespravodlivý proces,“ skonštatoval Lipšic.

 

Súvisiaci článok: Generálny prokurátor nariadil zničiť USB kľúč s nahrávkou Gorila

 

GP prokuratúra zrušila obvinenia
Generálna prokurátora SR 31. augusta zrušila vznesenie obvinenia voči Haščákovi, Arpášovi a jeho manželke. Generálny prokurátor sa po preskúmaní veci stotožnil s názorom Najvyššieho súdu SR vysloveným v uznesení zo 7. januára 2021, že „orgánom činným v trestnom konaní sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili“.

 

Nadácia Zastavme korupciu 6. septembra informovala, že nová vyšetrovateľka kauzy Gorila bude zrejme musieť USB kľúč s nahrávkou zničiť.
 

Prečítajte si tiež: Zmena paragrafu 363 klepne po prstoch Generálnej prokuratúre. Kolíková priblížila svoje predstavy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona