Lipšic sa obáva, že po Jakšíkovi prepustia aj ďalších zločineckých bossov

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 16:02 • 2 min
Lipšic sa obáva, že po Jakšíkovi prepustia aj ďalších zločineckých bossov

BRATISLAVA – Exminister vnútra Daniel Lipšic sa obáva, že bosovia zločineckých skupín, ktorých v čase jeho pôsobenia v rezorte poslali za mreže, sa budú postupne dostávať von a nič sa nebude diať.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes novinárom, môže sa stať, že dôjde k procesnej chybe, reálnej alebo domnelej, keď prepustia niekoho z organizovaného zločinu, čo sa stalo aj za jeho pôsobenia na ministerstve vnútra. „Či už išlo o prípad Mello alebo ďalšie. Vtedy sa vždy vznieslo nové obvinenie pre nejaký trestný čin a človek išiel naspäť do väzenia, alebo ušiel, lebo sa bál, že pôjdeme po ňom. Dnes sa Libor prechádza po bratislavských uliciach, po obchodných centrách a nič sa nedeje. To je vážna hrozba pre budúcnosť. Obávam sa, že je to prvý precedens,“ vyhlásil. Kritizoval, že orgány činné v trestnom konaní hrajú mŕtveho chrobáka a mlčia. „Ľudia, ktorí si mysleli v minulosti, že stoja nad zákonom, že sa im nemôže nič stať, skončili za mrežami. Teraz začali vychádzať a je ticho a nič sa nedeje,“ konštatoval Lipšic.

Dôkazná situácia v prípravnom konaní v prípade údajného šéfa skupiny jakšíkovcov Libora Jakšíka, ktorého v pondelok prepustili z väzby, bola podľa Lipšica dobrá. Niektorí svedkovia však podľa neho zmenili výpovede. „Otázka znie, ako sa s tými svedkami následne pracovalo. Napriek tomu si myslím, že dôkazná situácia bola dobrá. Bola na odsúdenie. Poškodený nezmenil usvedčujúcu výpoveď. Samozrejme, že často aj poškodení pochádzajú z prostredia organizovaného zločinu. To ale neznamená, že sú nedôveryhodní, ak ich výpoveď je potvrdzovaná nepriamymi dôkazmi,“ zdôraznil Lipšic. Pripomenul, že boli prípady, keď išiel niekto von z basy, "mali sme pripravené ďalšie stíhania, išiel pre inú vec do väzby znovu“. Takých prípadov bolo podľa neho veľa. 

Ak obžalovaní môžu taktizovať pri väzobných veciach, tak aj polícia a prokuratúra musia podľa Lipšica konať prezieravo. „Počítali sme s tým, že niekedy pre procesnú chybu sa nejaký mafián dostane z väzenia. Museli sme mať pripravené záložné riešenie. To je prezieravý postup. Dnes neexistuje, polícia aj prokuratúra mlčia,“ povedal s tým, že za jeho pôsobenia vo funkcii ministra vnútra vždy, keď išli po väčších zločineckých skupinách, mali niečo v zálohe, keby sa stalo, že väzba dopadne zle, pretože zločinecké skupiny majú svoj vplyv na políciu, súdy, prokuratúru. „Treba využiť všetky zákonné prostriedky,“ dodal. 

Libora Jakšíka súd prepustil z väzby po tom, ako ho prvostupňový súd v pondelok 18. marca oslobodil spod všetkých troch skutkov obžaloby v jednej z dvoch káuz, v ktorých figuroval. Rovnaký verdikt vyniesol aj nad jeho spoluobžalovaným Mariánom S. „Dokazovaním nebolo preukázané, že skutky sa stali, ako je uvedené v obžalobnom návrhu,“ vysvetlil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Rozsudok nie je právoplatný, keďže generálna prokuratúra podala odvolanie v zákonnej lehote. Libor Jakšík a Marián S. čelili obžalobe z vydierania. Libor Jakšík aj Marián S. od začiatku obvinenia odmietajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies