Lipšic: Rusko vníma EÚ ako konkurujúce impérium, susedov aj ako vazalov

NETKY.SK • 23 September 2014, 09:45 • 2 min
Lipšic: Rusko vníma EÚ ako konkurujúce impérium, susedov aj ako vazalov

BRATISLAVA - Hlavným spúšťačom súčasnej situácie na Ukrajine bola ponuka EÚ, aby sa tento štát začlenil do európskeho priestoru. V úvode deviateho rokovacieho dňa 37. schôdze NR SR to vyhlásil líder hnutia NOVA Daniel Lipšic (nezaradený).

slovakia

left justify in out

"Asociačnú dohodu označilo Rusko za nepriateľský akt. Rusko vníma EÚ, teda aj nás, ako konkurujúce impérium a svojich slabších susedov ako vazalov či figúrky na šachovnici," podotkol. Podľa Lipšica dnes nie je kľúčové hovoriť, kam by Ukrajina mala patriť, ale mať jasno v tom, že by to malo byť slobodné rozhodnutie občanov Ukrajiny.

 

Exminister spravodlivosti je presvedčený, že Ukrajina je našim kľúčovým partnerom. "Môžeme napomôcť europeizácii Ukrajiny. Asociačná dohoda je o znižovaní rozdielov medzi Michalovcami a Užhorodom," povedal Lipšic.

 

Poslancom vládnej strany Smer-SD vytkol, že majú nízku mieru empatie a ich postoje a rétorika smerované ku konfliktu na Ukrajine pripomínajú postoje mníchovských politikov z roku 1938. "Musíme si uvedomiť, čoho sme súčasťou. Netvrdím, že nemôžme byť kritický voči Bruselu. Ale nie tak, že kritizujeme v Bratislave a v Bruseli hlasujeme," dodal.

 

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval, že sa presne obával toho, že v rozprave budú vystupovať aj poslanci, ktorí sa zahraničnou politikou nezaoberajú. "Rusi nechcú ovládnuť Európu so svojimi hodnotami, skôr naopak. Oni nechcú vojnu, chcú tu žiť. Vojnu chce niekto iný, Európa tlačí Rusko do kúta," odkázal.

 

Výsledkom debaty o Ukrajine, do ktorej sú ešte písomne prihlásení štyria poslanci a následne bude možnosť prihlásiť sa ústne, má byť vyhlásenie. V ňom sa okrem iného hovorí, že "NR SR podporuje všetko úsilie medzinárodného spoločenstva, ktorého cieľom je dosiahnutie mierového riešenia konfliktu na juhovýchode Ukrajiny". Parlament by mal tiež vyjadriť presvedčenie, že "na ceste na dosiahnutie trvalého mierového riešenia konfliktu treba hľadať obojstranne prijateľné kompromisy medzi vládou Ukrajiny a predstaviteľmi povstalcov". Vyhlásenie má tiež obsahovať vetu: "NR SR od začiatku podporuje diplomatické riešenia súčasnej situácie na Ukrajine dohodou medzi Ukrajinou, Ruskom, EÚ a USA, rešpektujúcou zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny". Opozícii sa nepáči zmienka o USA, ktorú nepovažuje za stranu sporu. Smer-SD to však vidí inak.

 

Po rokovaní o Ukrajine ostane na programe schôdze ešte šesť návrhov poslanca Hlinu. Dosiahnuť chce zriadenie environmentálneho ombudsmana, zníženie DPH na niektoré potraviny, zmeny pri určovaní otcovstva, ako aj zamedzenie nevýhodným predajom či prenájmom majetku vyšších územných celkov a obcí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies