Lipšic: Pri boji proti schránkovým firmám musíme poznať konečného beneficienta

NETKY.SK • 24 November 2014, 12:31 • 2 min
Lipšic: Pri boji proti schránkovým firmám musíme poznať konečného beneficienta

BRATISLAVA - Ak chce vláda SR skutočne bojovať proti účasti schránkových firiem vo verejných zákazkách, musí sa do navrhovaného zákona dostať podmienka odkryť konečného užívateľa výhod. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na to upozornil poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý avizuje predloženie pozmeňujúceho návrhu v tomto duchu.

slovakia

left justify in out

"Premiér vyzval opozíciu, že je ochotný komunikovať o právnej úprave zákazu schránkových firiem. Ním predložený návrh možno ľahko obísť a nič nerieši. My navrhneme, aby účastníci verejného obstarávania museli uvádzať cez čestné vyhlásenie, kto je konečným užívateľom výhod, a následne po prípadnom víťazstve by museli predložiť potvrdenie od banky, kto je konečným užívateľom výhody z danej transakcie," vysvetlil Lipšic. On sám je presvedčený, že ak premiér myslí boj proti schránkovým firmám vážne, návrh bude prijatý.

 

"Ak by sme mali zákon, ktorý prinúti zverejňovať len vlastnícku štruktúru, tak by sme sa dozvedeli, že polovičným vlastníkom Petit Pressu je spoločnosť Sita. Pritom všetci vieme, že konečný užívateľ výhod je finančná skupina Penta," zdôraznil Lipšic s tým, že poznať len vlastnícku štruktúru je o ničom.

 

Podľa Ficovho návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní by mali schránkové firmy prísť o možnosť uchádzať sa o verejné zákazky. Právnická osoba, ktorá má sídlo v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby ju vlastnia, sa nebude môcť zúčastniť na verejnom obstarávaní. "Nejaká schránková firma v krajine, kde sa nevieme dostať k informáciám, kto je skutočný vlastník, ak by sa takáto firma prihlásila do verejného obstarávania, bude zo zákona z neho priamo vylúčená," priblížil premiér.

 

Do tendrov nebudú môcť ísť ani slovenské, ani zahraničné firmy, ak ich akcionármi alebo spoločníkmi budú firmy z daňových rajov. Do tretice sa o verejné peniaze nebudú môcť uchádzať ani spoločnosti, v ktorých majú viac ako 10-percentný podiel verejní činitelia. "Len čo je v nejakej firme verejný funkcionár s podielom vyšším ako 10 percent, automaticky sa takáto firma nemôže zúčastňovať na verejnom obstarávaní," uviedol Fico. Podľa jeho slov ide o "veľmi prísne rozhodnutie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies