Lipšic predloží zákon na priamu voľbu generálneho prokurátora

NETKY.SK • 19 Apríl 2013, 14:15 • 2 min
Lipšic predloží zákon na priamu voľbu generálneho prokurátora

BRATISLAVA - Generálneho prokurátora by mali ľudia voliť v priamych voľbách z kvalifikovaných kandidátov na funkčné obdobie piatich rokov. V novele ústavného zákona, ktorú predloží na májovú schôdzu parlamentu, to navrhuje nezaradený poslanec a predseda strany NOVA Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

Voľby generálneho prokurátora by sa podľa jeho slov mohli spojiť napríklad s prezidentskými voľbami alebo eurovoľbami. "Sme presvedčení o tom, že občania by zvolili charakternejšieho, čestnejšieho a odvážnejšieho generálneho prokurátora, ako zvolí parlament, či minulý, alebo dnešný," uviedol dnes pred novinármi Lipšic. Zdôraznil, že ide o kľúčovú funkciu pre vymožiteľnosť práva, právny štát a pre to, aby na Slovensku nemali silní a bezohľadní taký vplyv, aký majú. "Na Slovensku je mnoho odvážnych, poctivých prokurátorov, ktorým sú kauzy odnímané, stíhanie je zastavované. Ak to chceme zmeniť, musí sa vymeniť generálny prokurátor," dodal Lipšic.

Voľba generálneho prokurátora by mala byť dvojkolová, podobná ako je v prezidentských voľbách, do druhého kola by postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Aj preto by sa ušetrili peniaze, ak by sa voľby hlavy štátu a generálneho prokurátora konali spolu. Spôsob volieb, kandidatúry a predvolebnú kampaň generálneho prokurátora by mal určiť vykonávací zákon. Uchádzači o funkciu generálneho prokurátora by museli splniť zákonom stanovené podmienky vzdelania a praxe. "Ale kritéria charakteru a odvahy, si myslím, vedia lepšie posúdiť ľudia ako poslanci v parlamente," dodal šéf NOVA. Pripomenul, že biele goliere alebo iné záujmové skupiny možno vedia zabezpečiť niekoľko hlasov v národnej rade, ale podporu miliónov voličov zabezpečiť nedokážu. Volebná kampaň na generálneho prokurátora by nemala byť politická, zákon by ju mal limitovať na verejné diskusie a internet. Lipšic zatiaľ nediskutoval s parlamentnými stranami o podpore svojho návrhu.

"Vedenie generálnej prokuratúry, žiaľ, ovládajú na Slovensku aj kriminálne biele goliere," komentoval dnešnú situáciu nezaradený poslanec. Generálna prokuratúra podľa jeho slov neobhajuje vždy verejný záujem, ale často súkromný záujem vplyvných osôb, mecenášov, sponzorov a oligarchov. "Ryba smrdí od hlavy. Videli sme to pred dvomi rokmi, kedy šesť poslancov vládnej koalície hlasovalo v tajnej voľbe za pána Trnku. Je zrejmé, že ich hlasy boli buď kúpené, alebo boli vydieraní. Žiadne iné vysvetlenie sa v situácii, keď mohla padnúť vláda, neponúka," uzavrel Lipšic.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies