Lipšic ponúka mestu Martin bezplatnú právnu pomoc pred Ústavným súdom

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 15:23 • 2 min
Lipšic ponúka mestu Martin bezplatnú právnu pomoc pred Ústavným súdom

BRATISLAVA - Líder hnutia NOVA Daniel Lipšic ponúka mestu Martin bezplatné zastupovanie pred Ústavným súdom SR v spore, ktorý má s právnikom Petrom Kubíkom.

slovakia

left justify in out

Ten je vlastníkom pohľadávky voči mestu vo výške 8,4 milióna eur. Oznámil to na dnešnom brífingu pred Národnou radou SR. "Keďže som mal mnohé závažné spory na Ústavnom súde a väčšinu z nich som vyhral, ponúkam mestu Martin bezplatné právne zastupovanie, ak vypovedajú po vzájomnej dohode zmluvu s advokátskou kanceláriou Tora Legal," vyhlásil dnes Lipšic, ktorý nemá dobrý názor na právnika Kubíka. "Angažoval sa v kancelárii pána Zoroslava Kollára. Netreba asi ísť ďalej," poznamenal.

 

Spor vníma ako prípad nespravodlivosti. "Nespravodlivosti, ktorá je spôsobená špekulatívnou pohľadávkou, ktorú si uplatňujú teraz už nové osoby voči mestu Martin a voči občanom Turca," povedal Lipšic. Za nespravodlivú považuje aj zmluvu, ktorú má mesto Martin s kanceláriou Tora Legal. Ide o zmluvu na poskytovanie právnych služieb vo výške dvoch miliónov eur.

 

"Je neštandardné, aby sa podielová odmena týkala len jedného štádia súdneho konania. A ak mesto Martin tvrdí, že potom to je už definitívne vyhrané, prečo nie je v zmluve, že podielová odmena bude, až keď to bude definitívne vyhraté," poukázal Lipšic. Líder hnutia NOVA si myslí, že občania Martina a Turca by nemali platiť ani 8,4 milióna eur za špekulatívnu pohľadávku, ale ani ďalšie dva milióny za právne služby advokátskej kancelárii, ak spor mesto vyhrá.

 

Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar ľutuje, že mu Lipšic nedal túto ponuku tri dni dozadu, keď sa stretli na haluškách v Tureckej, ale že mu to oznámil dnes po svojom brífingu. "Keď sa vrátim z dovolenky, rád sa s pánom Lipšicom stretnem a predložím jeho ponuku mestskému zastupiteľstvu," reagoval pre TASR Hrnčiar.

 

Mesto Martin musí podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR z 26. februára 2015 v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a. s., zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka. Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie, a zároveň požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu 19. júna.

 

Za bývalého primátora Stanislava Bernáta malo mesto Martin v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún (3,42 milióna eur).

 

Premiér Robert Fico vyzval vo štvrtok (16.7.) lídra Siete Radoslava Procházku, aby osobne dohodol zrušenie pohľadávky. Dôvodom má byť to, že Kubíkovi bol Procházka pred 20 rokmi na svadbe za svedka. Ak sa to šéfovi Siete nepodarí, vláda je podľa premiéra pripravená zasiahnuť. Sieť opakovane vyhlásila, že Martin pohľadávku neuznáva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies