Lipšic podľa Fica znefunkčnil Úrad špeciálnej prokuratúry

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 12:17 • 2 min
Lipšic podľa Fica znefunkčnil Úrad špeciálnej prokuratúry

Robert Fico tvrdí, že nasledujúca vládna garnitúra ho musí z úradu špeciálneho prokurátora odvolať.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede strany Smer-SD ďalej uviedol, že špeciálny prokurátor Lipšic sa vylúčil pre možný konflikt záujmov v 24 trestných veciach, ktoré previedol na svojho námestníka Petra Kysela. Ten 57 dní nekonal vo veci žiadosti obvineného o prepustenie z väzby, čím sa podľa Fica dopustil závažného porušenia trestného poriadku. Lipšic to podľa predsedu Smeru riešil „iba” pohovorom.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Fico sa bráni pred výrokom novinárov. Na jeho balkóne vrtuľník pristávať nemôže


Fico poukázal na prípad bývalého policajného funkcionára Jozefa R., ktorý koncom januára podal žiadosť o prepustenie z väzby. Prokurátor Kysel však podľa neho žiadosť predložil súdu až 26. marca. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) následne žiadosť Jozefa R. zamietla, Najvyšší súd SR (NS SR) súd ho však 14. apríla prepustil. Ako dôvod podľa Fica uviedol „zásadné porušenie práv obvineného”. „Po takomto konštatovaní mal prokurátor Kysel okamžite odísť z ÚŠP,” povedal Fico. Zároveň kritizoval aj sudkyňu Pamelu Záleskú, ktorá Jozefa R. ponechala vo väzbe. „Vôbec ju netrápilo 57 dní nečinnosti prokurátora Kysela,” skonštatoval. Fico zároveň zopakoval tvrdenie, že väzba sa v súčasnosti využíva ako „mučiaci nástroj” voči obvineným.

 

img


Úrad špeciálnej prokuratúry minulý týždeň informoval, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vykonal pohovor s dozorujúcim prokurátorom z dôvodu postupu pri rozhodovaní o žiadosti obvineného bývalého riaditeľa útvaru zvláštnych policajných činností Jozefa R. o prepustenie z väzby. V stredu 14. apríla Najvyšší sú o sťažnosti obvineného Jozefa R. rozhodol a z väzby ho prepustil. 

„Určite nebudem komentovať výroky pána Fica, ale to, že vo vzťahu k policajtom, prokurátorom, sudcom aj v minulosti boli rôzne tlaky, vyhrážky zo strany ľudí podozrivých z trestnej činnosti, to tak bolo a s tým sa treba naučiť žiť,” povedal špeciálny prokurátor.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Ministerstvo pravodlivosti navrhuje zaviesť päťmesačnú lehotu kolúznej väzby

 

Ministerstvo do medzirezortného pripomienkového konania s týmto cieľom predložilo novelu Trestného poriadku. Cieľom návrhu je, podľa rezortu okrem úpravy lehoty kolúznej väzby, aj výslovne v zákone ustanoviť vyšší štandard náležitostí pre návrh na vzatie obvineného do väzby a rozhodnutia súdu o väzbe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona