Lipšic: Nútená správa by sa mala rozšíriť na zlyhávajúce samosprávy

NETKY.SK • 10 September 2014, 16:52 • 2 min
Lipšic: Nútená správa by sa mala rozšíriť na zlyhávajúce samosprávy

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic chce rozšíriť možnosti nútenej správy na zlyhávajúce samosprávy.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede, kde bude podozrenie z korupcie alebo sústavného porušovania zákonov obce, bude možné na návrh štátnej správy a rozhodnutím súdu zbaviť na nejaké obdobie práva samosprávy. V takom prípade správu bude vykonávať štátna správa cez nútenú správu. Podľa Lipšica na Slovensku máme problém so zlyhávajúcimi samosprávami z dôvodu neodbornosti starostov alebo podozrení z korupcie starostov. „Stredoškolské vzdelanie s tým priamu súvislosť nemá. Je absurdné, aby poslanci NR SR alebo prezident nemuseli mať stredoškolské vzdelanie, ale starosta poslednej dedinky ho musí mať. Toto opatrenie je zjavne protiústavné,“ povedal. Podľa neho však treba nájsť ústavne konformné riešenie, ktoré umožní, aby zlyhávajúce samosprávy mohli byť postihnuté.

 

Podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Zajaca, ktorý inicioval vzdelanostný cenzus pre starostov a primátorov, starostovia a primátori vykonávajú prenesený výkon štátnej správy. „Keď štát môže preniesť kompetencie na samosprávu, má mať možnosť aj určiť pravidlá pre štatutárov, akými sú starostovia a primátori,“ povedal s tým, že v štátnej správe sa požaduje na obdobné funkcie vysoká škola druhého stupňa, ale starosta a primátor, ktorý vykonáva prenesený výkon nemusí mať ukončenú ani základnú školu. „Pri obrovských kompetenciách, aké majú obce a mestá, je na mieste, aby starostovia a primátori mali vzdelanie aspoň na úrovni strednej školy,“ dodal Zajac. 

 

Ústavný súd dnes prijal na ďalšie konanie návrh 35 poslancov Národnej rady SR, aby preskúmal ústavnosť napadnutých častí zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý stanovuje, že kandidovať na starostu môže len občan, ktorý má stredné vzdelanie. Súčasne pozastavil účinnosť napadnutých ustanovení. 

 

Poslanci napadli ustanovenia, ktoré hovoria, že kandidát musí spĺňať „predpoklady na výkon funkcie starostu podľa osobitného predpisu“ a „predložiť aj doklad osvedčujúci splnenie predpokladu na výkon funkcie starostu“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies