Lipšic: Novela zákona o dani z príjmov je protiústavná

NETKY.SK • 29 November 2013, 13:44 • 2 min
Lipšic: Novela zákona o dani z príjmov je protiústavná

BRATISLAVA - Novela zákona o dani z príjmov, ktorá okrem iného zavádza zníženie daní pre firmy z 23 na 22 % či takzvané daňové licencie, sa onedlho pravdepodobne ocitne na Ústavnom súde SR.

slovakia

left justify in out

Novela totiž podľa lídra hnutia Nova Daniela Lipšica spätne upravuje odpisy daňových strát. Takzvaná retroaktivita, alebo tiež spätná platnosť, je pritom podľa neho v rozpore s ústavou. Ako dodal Lipšic na piatkovom brífingu, o podaní novely na ústavný súd začne rokovať s ostatnými opozičnými stranami.

Novela je dlhodobo pod ostrou paľbou opozície, ako aj samotných podnikateľov, ktorých sa dotýka. Opozícia premiérovi Robertovi Ficovi pripomína, že ešte nedávno sľuboval, že zvyšovať dane nebude. Podľa novej úpravy pritom štát od podnikateľov plánuje vybrať viac peňazí. Aj po započítaní straty zo zníženia dane z príjmov pre firmy o jeden percentuálny bod totiž štát chce byť v pluse. Zavedením daňových licencií vláda plánuje vybrať od firiem niekoľko desiatok miliónov eur ročne naviac. 

Zmeny v daňovej oblasti sa nepáčia ani malým podnikateľom. Tí tvrdia, že hoci veľkým firmám môžu pomôcť, malých výrazne poškodia. "Bude to pre mnohé podniky likvidačné," skonštatoval prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. Kritizuje tiež argumenty ministerstva financií, ktoré chce zavedením daňových licencií okrem získania finančných prostriedkov zabrániť daňovým únikom. "To, že firme nevznikne daňová povinnosť automaticky neznamená, že firma podvádza," pripomína. "Uplatňovať princíp kolektívnej viny je absurdné. Netreba si mýliť účtovnú stratu a podvádzanie," skonštatoval podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna. 

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec upozorňuje, že zvýšenie daní sa môže premietnuť aj do rastu nezamestnanosti. "Táto vláda, ktorá hovorí o svojej sociálnosti, likviduje malých podnikateľov. Naopak, podporuje veľké firmy a finančné skupiny," vyhlásil Štefanec. Opozícii sa nepáči ani postup, ktorým vláda daňové zmeny zavádza. Ministerstvo financií totiž pôvodne na schôdzu národnej rady predložilo pomerne krátky zákon, ktorý bol následne rozšírený o desiatky pozmeňujúcich návrhov. Vláda Roberta Fica tak podľa predsedu KDH Jána Figeľa obišla štandardný legislatívny proces. Proti zavedeniu daňových licencií chce SDKÚ-DS bojovať aj petíciou, ktorú spustilo. 

Výška pripravovaných daňových licencií bude závisieť od výšky tržieb spoločnosti a od toho, či subjekt je alebo nie je platcom dane z pridanej hodnoty. Celkovo ministerstvo financií zavedie pre daňové licencie tri sadzby. Najnižšia sadzba je stanovená vo výške 480 eur za rok. Rezort financií navrhuje, aby neplatcovia dane z pridanej hodnoty platili daňovú licenciu vo výške 480 eur, platcovia dane z pridanej hodnoty vo výške 960 eur a pre všetky obchodné spoločnosti s tržbami vyššími ako pol milióna eur je výška licencie navrhovaná na 2 880 eur. Prvýkrát sa budú licencie platiť v daňovom priznaní v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies