Lipšic: Novela o investíciách je protiústavná

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 16:59 • 2 min
Lipšic: Novela o investíciách je protiústavná

BRATISLAVA - Poslanecký návrh novely zákona o významných investíciách je podľa nezaradených poslancov opozície protiústavný. Na stredajšej tlačovej konferencii šiestich nezaradených opozičných poslancov to uviedol Daniel Lipšic. V prípade, že legislatíva prejde, opoziční poslanci chcú podať na Ústavný súd návrh, aby ju vyhlásil za neúčinnú a neplatnú.

slovakia

left justify in out

Návrh z dielne poslancov Maroša Kondróta, Michala Bagačku a Františka Petra (všetci Smer-SD) má mať za cieľ zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku a zefektívniť prípravy a realizácie významných investícií. Za významnú investíciu by sa podľa poslaneckého návrhu mala považovať stavba s investičnými nákladmi minimálne 100 mil. eur namiesto súčasnej sumy 33,194 mil. eur (predtým 1 mld. Sk) . Ďalšou podmienkou pre významnú investíciu má byť, že stavba bude národohospodársky významná, alebo jej realizáciou sa vytvorí najmenej tristo nových pracovných miest. Zachovaná zostane požiadavka, že za významnú investíciu sa bude považovať len stavba, o ktorej vláda rozhodla, že jej uskutočnenie je vo verejnom záujme. 

Opozícia v novele vidí priestor na rozšírenie podmienok, za ktorých môže vláda siahnuť na súkromné vlastníctvo cez inštitút vyvlastnenia, keďže obce by po novom boli vyradené z procesu rozhodovania o význame investícií. Stačilo by vyjadrenie vlády. Opozícia sa obáva, že záujmy ľudí ustúpia podnikateľským zámerom pri výstavbe ropovodov, ťažbe nerastných surovín alebo pri organizovaní olympiády. "Nápad zlepšovať podmienky pre podnikanie obmedzovaním vlastníckych práv súkromných osôb je nezmysel," vyhlásil Lipšic.

Ďalší nezaradený predstaviteľ opozície Juraj Miškov zastáva názor, že novela podnikateľské prostredie v krajine nezlepší, naopak, bude mať opačný efekt. Robert Fico sa podľa jeho slov rozhodol investorom predávať Slovensko tak, že im v takzvanom strategickom záujme vyvlastní pozemky, a oni si na nich postavia, čo chcú. "Od okamihu, ako tento zákon bude platný a účinný, tak každý obyvateľ krajiny sa môže začať báť o vlastnú strechu nad hlavou," uviedol Daniel Krajcer.

Viliam Novotný z SDKÚ-DS v parlamentnej rozprave kritizoval to, že podľa neho obsahom stručná, ale dopadom dôležitá novela, ktorá upravuje kompetencie vlády, prichádza do parlamentu ako poslanecký návrh. "Smer by sa nemal skrývať za poslancov, ktorí dostali prípravu novely za domácu úlohu,“ vyhlásil. Navyše si myslí, že investorov odradí aj nedostatočná ochrana ich vlastníckych práv. Ako príklad uviedol situáciu, kedy by jeden podnikateľ vytvoril 300 pracovných miest, avšak po ňom by prišiel ďalší, ktorý bude chcieť na tom istom pozemku ponúknuť prácu 500 ľuďom. Poslancov Smeru sa preto pýtal, kto bude mať záujem potom na Slovensko prísť podnikať.

Kondrót predložený návrh obhajoval tým, že zákon v dnešnej podobe schválila v roku 1999 Dzurindova vláda. Navyše vyvlastňovania sa podľa jeho slov vôbec nedotýka. "Nič nové alebo významné sa tam nemení," dodal. Novotný sa následne Kondróta pýtal, prečo potom Smer-SD zákon novelizuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies