Lipšic: Novela kompetenčného zákona nespĺňa podmienky na zrýchlený režim

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 11:00 • 2 min
Lipšic: Novela kompetenčného zákona nespĺňa podmienky na zrýchlený režim

BRATISLAVA – V prípade novely kompetenčného zákona nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie. Je o tom presvedčený opozičný poslanec hnutia OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

"Ak je dôvodom na skrátené legislatívne konanie tento zákon, tak potom môžeme v skrátenom konaní prerokovávať každý zákon," zdôraznil Lipšic v pléne. Poslanci diskutujú o návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže o takzvanom kompetenčnom zákone.

 

Na základe novely má podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) získať väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfovať má aj novému úradu, ktorý má zastrešovať aj informatizáciu spoločnosti.

 

Lipšic však pripomenul, že podľa zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR možno zrýchlený režim využiť len za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody. Tieto podmienky podľa neho teraz nie sú splnené.

 

Zároveň dodal, že len v utorok (26. apríla) odobril parlament Programové vyhlásenie vlády, kde sa hovorí, že nový kabinet bude transparentný v legislatíve. "Pár hodín po tom, ako ho schválite, šupnete do parlamentu novelu kompetenčného zákona," kritizoval poslanec.

 

Ku kritike sa pridala aj Renáta Kaščáková (SaS), podľa ktorej vláda týmto návrhom na skrátené legislatívne konanie usvedčuje samú seba zo svojho predchádzajúceho konania. Čiže z toho, že ohrozila Slovensko, keďže teraz pre zabránenie hospodárskych škôd štátu potrebuje rýchlo prijať zmenu kompetenčného zákona. "Vláda týmto priznala, že fatálne zlyhala," konštatovala poslankyňa.

 

Podľa Pellegriniho je však normálne, ak sa vláda krátko po zložení rozhodne upraviť svoje kompetencie. Takáto prax sa podľa neho opakuje viackrát. Pripomenul situáciu z roku 2010 po vzniku vlády Ivety Radičovej, keď jedným z prvých skrátených konaní bol návrh na vznik ministerstva životného prostredia. To predtým zrušila predchádzajúca vláda Roberta Fica.

 

"Nejde z našej strany o zneužitie tohto inštitútu," konštatoval Pellegrini. Vláda sa podľa neho snaží o zlepšenie čerpania eurofondov a o lepšie narábanie s prostriedkami na informatizáciu. A to podľa Pellegriniho neznesie odklad. Vláda totiž chce, aby nový zákon začal platiť už od 1. júna 2016.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies