Lipšic: NOVA urobila chyby, ktoré musí rýchlo napraviť

NETKY.SK • 12 August 2014, 09:33 • 2 min
Lipšic: NOVA urobila chyby, ktoré musí rýchlo napraviť

BRATISLAVA – NOVA urobila podľa predsedu strany Daniela Lipšica určité chyby, ktoré musí v krátkom čase napraviť. Ako povedal Lipšic v rozhovore pre agentúru SITA, napríklad sa NOVA nepodarilo komunikovať tému spájania pravice.

slovakia

left justify in out

„Stále sa vraciame k tomu, aká má byť základná identita hnutia. Musí byť taká, ako keď sme začali v septembri 2012, teda že Slovensku už nestačia len kozmetické úpravy. Musíme Slovensko vybudovať odznova,“ povedal. Ako príklad uviedol slovenskú justíciu. „Oddelenie funkcie predsedu súdnej rady od predsedu najvyššieho súdu je len kozmetická zmena, nie reforma justície. Ak nevymeníme personalistov na súdoch a na prokuratúre, nezmeníme nič podstatné. Môžeme diskutovať o preferenčných krúžkoch vo volebných kódexoch, ale to sú kozmetické zmeny. Musíme zmeniť volebný systém. Musíme sa teda vrátiť k začiatku, ktorý bol na nejakej vlne a ktorý je dnes aktuálnejší, ako bol vtedy,“ konštatoval Lipšic.

 

Podľa Lipšica sa chyby stali, pretože strana nemala jednotnú komunikáciu. „Komunikovali sme príliš veľa tém krátkodobo. Síce dobrých tém, ale krátkodobo,“ zdôraznil. Lipšic pripomenul, že NOVA má tri hlavné piliere. Ekonomický, sociálny a bezpečnosť. „Musíme sa však vrátiť k posolstvu, že Slovensku už nestačia kozmetické zmeny, ale musíme Slovensko vybudovať odznovu a to aj v ekonomike, aj v sociálnej oblasti a aj v bezpečnosti. Hrať sa na piesočku, či má byť daň 20 alebo 21 percentná, to ďalej Slovensko nepohne. Manželstvá sú dôležité, ale zo Slovenska odchádza ročne 40 000 mladých ľudí. Z nich sa mnohí už nevrátia. Ani jeden z nich neodchádza, či sú alebo nie sú na Slovensku registrované partnerstvá. To nie je dominantná téma, pre ktorú zo Slovenska odchádzajú šikovní a talentovaní ľudia,“ povedal s tým, že mladí odchádzajú, lebo cítia, že ak nebudú mať kontakty, že nebudú mať slušnú prácu, slušnú kariéru a že si nebudú môcť založiť rodinu. „To nezmeníme novelou ústavy. Tomu sa chceme venovať. Chceme prebudovať systém tak, aby urobil zo Slovenska krajinu, kde ľudia budú chcieť žiť, mať rodinu a pracovať,“ dodal. 

 

NOVA chce podľa Lipšica predstaviť ekonomický návrh, ako stavať Slovensko odznova. Jeho prijatím by sa Slovensko malo stať pomerne veľkou príležitosťou pre investície. „Slovensko nezachránia štátne zákazky, ale šikovní ľudia, ktorí investujú, budú zakladať podniky a dajú ľuďom prácu. Ľudia budú mať vyššie mzdy, keď sa firmy budú biť o zamestnancov. Budú im musieť ponúknuť vyšší plat, lebo inak odíde. V dnešnej situácii nemajú žiadnu motiváciu zvyšovať platy. Pred desiatimi rokmi museli o zamestnancov bojovať zvyšovaním platov,“ vyhlásil. Podľa neho by malo ísť o komplex riešení. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona