Lipšic: NOVA sa za rok etablovala, z opozície je najaktívnejšia

NETKY.SK • 18 November 2013, 13:40 • 2 min
Lipšic: NOVA sa za rok etablovala, z opozície je najaktívnejšia

BRATISLAVA – Rok existencie strana Nová väčšina – Dohoda (NOVA) hodnotí jej predseda Daniel Lipšic triezvo. Ako povedal Lipšic dnes pre agentúru SITA, NOVA sa za ten rok etablovala.

slovakia

left justify in out

„Napriek mediálnej blokácii sme presadili značku. Prieskumy dokazujú, že nás treba brať vážne,“ zdôraznil. Novembrové regionálne voľby boli pre NOVA prvé. Lipšic ich nevníma ako ani veľký úspech, ani neúspech. Pripomenul, že kandidáti strany v priemere získali 9,2 percenta hlasov. Bratislavský kandidát na predsedu kraja Daniel Krajcer získal 13,5 percenta. V Košiciach kandidátka NOVA získala viac ako kandidát za SDKÚ-DS a SaS, pričom viacerí sympatizanti NOVA mohli podľa Lipšica hlasovať aj za Rudolfa Bauera. „Celoslovenským testom budú eurovoľby,“ konštatoval.

NOVA sa podľa Lipšica podarilo odhaliť, prezentovať a zastaviť dve najväčšie kauzy vlády, ktorými boli paroplynový cyklus a Slovenský plynárenský priemysel. Upozornil, že keď vyšlo najavo, že vláda chce prihrať Pente 30 miliónov eur ročne na paroplynový cyklus, vláda to zastavila. „Z tohto pohľadu nie je aktívnejšia opozičná strana ako NOVA,“ vyhlásil Lipšic. 

Strana prezidentského kandidáta nemá. Na budúci rok sa preto rozhodne, koho v týchto voľbách podporí. „Chcem širšiu diskusiu v hnutí,“ uviedol Lipšic. Eurovoľby budú podľa neho prvý celoslovenský test, preto je dôležité pripraviť dobrý program k EÚ a eurozóne. „Výzva bude našich voličov dostať k urnám,“ zdôraznil. Na komunálne voľby začína NOVA s prípravou už teraz. „Chceme ponúknuť ako kandidátov rešpektované osobnosti, ktoré nemusia byť členmi strany,“ konštatoval. 

Na budúci rok by mala podľa Lipšica z názvu strany vypadnúť zátvorka, v ktorej je jeho meno. Pripomenul, že jeho meno dali do názvu len dočasne, aby ľudia vedeli stranu identifikovať. Pripomenul, že nedávno značku NOVA poznalo len 50 percent ľudí. „Mnohí voliči si myslia, že som ešte v KDH,“ povedal. 

Ustanovujúci snem hnutia Nová väčšina zakladaného Danielom Lipšicom sa konal v Košiciach 18. novembra 2012. Konal sa v Košiciach, pretože na východe Slovenska cítila NOVA najväčšiu podporu. Delegáti schválili zmenu názvu na Nová väčšina (Daniel Lipšic). Prvou skúškou pre hnutie Nová väčšina mali byť voľby do vyšších územných celkov. „Nová väčšina má ambíciu byť alternatívou k tomu, čo prezentuje strana Smer,“ povedal pred rokom Lipšic. Ten spolu s Janou Žitňanskou vystúpil v máji 2012 z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Lipšic dovtedy pôsobil ako podpredseda KDH. Svoj odchod zdôvodňoval tým, že rozdiely vo víziách by viedli k hádkam a nedorozumeniam s funkcionármi KDH. Lipšic a Žitňanská po odchode z KDH chodili na letné grilovačky, na ktorých sa stretávali so skupinkami pozvaných ľudí a hovorili o vízii. V auguste ohlásili zámer vytvoriť politickú stranu. Lipšic so Žitňanskou zaregistrovali NOVA na ministerstve vnútra 25. októbra. V máji 2013 do NOVA vstúpili piati nezaradení poslanci, ktorí v apríli odišli zo SaS. Boli to Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Následne strana zmenila názov na Nová väčšina – Dohoda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies