Lipšic neuspel, Národná rada nebude môcť zriaďovať vyšetrovacie výbory

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 17:49 • 2 min
Lipšic neuspel, Národná rada nebude môcť zriaďovať vyšetrovacie výbory

BRATISLAVA – Parlament dnes neschválil novelu ústavy, ktorou poslanci OĽaNO-NOVA presadzovali, aby Národná rada SR mohla zriaďovať vyšetrovacie výbory.

slovakia

left justify in out

Poslanec OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic návrh na zriaďovanie vyšetrovacích výborov v parlamente odôvodnil nečinnosťou orgánov činných v trestnom konaní pri vyšetrovaní citlivých káuz a ich zametaním pod koberec, či už zo strany finančnej správy, polície, respektíve Národnej kriminálnej agentúry (NaKA), alebo prokuratúry.

 

„Orgány polície a prokuratúry sú pri závažných kauzách nefunkčné, nekonajú a celé Slovensko to vie,“ konštatoval Lipšic. Opozičný poslanec zdôraznil, že možnosťou zriaďovať vyšetrovacie výbory v NR SR by sa zároveň posilnila kontrolná funkcia opozície.


Zriadením vyšetrovacích výborov v NR SR by sa kauzy riešili cez ich zverejňovanie v týchto výboroch. Obyčajní ľudia neúspešne navrhovali, aby vyšetrovací výbor mohla zriadiť tretina poslancov NR SR, teda minimálne 50, koalícia a opozícia by tam mala paritné zastúpenie. Vyšetrovací výbor by mal sčasti kompetencie orgánov činných v trestnom konaní, mohol by predvolávať a vypočúvať svedkov či nechávať si vypracovávať posudky. Nemohol by obžalovať a odsúdiť, ale mohol by vyšetrovať, vysvetlil Lipšic.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies