Lipšic navrhuje upraviť daň z príjmu v prípade príslušenstva na 99%

NETKY.SK • 7 November 2015, 11:55 • 2 min
Lipšic navrhuje upraviť daň z príjmu v prípade príslušenstva na 99%

BRATISLAVA - Opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) navrhuje ustanoviť osobitnú sadzbu dane z príjmu v prípade príslušenstva na 99 %. Návrh zákona o dani z príjmov predložil na nadchádzajúcu schôdzu parlamentu, ktorá sa začína v utorok (10.11.).

slovakia

left justify in out

"Cieľom zákona je ustanoviť osobitnú sadzbu dane z príjmu, pokiaľ je týmto príjmom príslušenstvo k istine prisúdené rozhodnutím súdu v prípade, že povinným z rozhodnutia súdu je štátny orgán alebo právnická osoba založená alebo zriadená takýmto štátnym orgánom," vysvetlil v dôvodovej správe k návrhu zákona Lipšic.

 

Podľa neho sa v praxi stávajú prípady, keď súdne konania trvajú aj niekoľko rokov, pričom strana v spore, ktorou je štát, má povinnosť aj súdne brániť svoje práva. "Nie vždy je však v spore strana reprezentujúca štát úspešná, avšak za roky, počas ktorých spor trval, sa jeho hodnota značne zvýšila. Už nejde len o istinu, ale aj o jej príslušenstvo, o ktoré hodnota sporu narastie," skonštatoval Lipšic s tým, že štátu tak v prípade neúspechu vznikajú značné škody. "Na jednej strane je tu povinnosť využiť všetky dostupné prostriedky, vrátane súdneho sporu, na strane druhej však rastie aj hodnota sporu, o ktorú štát v prípade neúspechu prichádza," tvrdí opozičný zákonodarca.

 

Preto navrhuje upraviť sadzbu dane z príjmu v prípade príslušenstva na 99 %. "Pokiaľ je ten, kto spor prehrá zástupca štátu, je povinný síce zaplatiť istinu aj jej príslušenstvo. Toto príslušenstvo však bude zdanené vyššie uvedenou sadzbou a táto hodnota sa takmer celá vráti ako daňový príjem štátu," tvrdí Lipšic.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies