Lipšic navrhuje extra daň na vysoké príjmy z úrokov z omeškania

NETKY.SK • 30 September 2014, 18:00 • 2 min
Lipšic navrhuje extra daň na vysoké príjmy z úrokov z omeškania

BRATISLAVA - Nadmerné zisky z vysokých úrokov z omeškania, ktoré by mali platiť verejné subjekty po prehratých súdnych sporoch ostatným subjektom, by mali byť zdanené maximálnou sadzbou dane z príjmov.

slovakia

left justify in out

Myslí si to predseda hnutia Daniel Lipšic. Tvrdí, že tak chce zamedziť špekulatívnym a nereálne vysokým príjmom niektorých subjektov z úrokov z omeškania zo súdnych sporov, ktoré vyhrajú so subjektmi verejnej správy.

 

Lipšic preto do parlamentu predložil aj novelu zákona o dani z príjmu. Podľa tohto návrhu by po vyhratom súdnom spore so subjektom verejnej správy dostala druhá strana istinu a aj úroky z omeškania vo výške, ako je to určené nariadením vlády. Teda základnú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky navýšenú o päť percentuálnych bodov. Ak by súdom priznané úroky z omeškania boli vyššie, na ostatnú časť by sa uplatňovala daň z príjmu vo výške až 99 %. 

 

Podľa Lipšica by tak peniaze, ktoré by mali byť verejnými organizáciami vyplácané na špekulatívne vysokých úrokoch z omeškania, skončili späť v štátnej kase. „Aby raz a navždy prestal stav, čo je trošku Klondajk na Slovensku, kedy vplyvné skupiny si cez takéto nevýhodné úroky z omeškania, vysúdia obrovské milióny eur,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii šéf hnutia Nova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona