Lipšic navrhol zvolať branno-bezpečnostný výbor pre kauzu Baki Sadiki

NETKY.SK • 10 September 2013, 17:14 • 2 min
Lipšic navrhol zvolať branno-bezpečnostný výbor pre kauzu Baki Sadiki

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic navrhol zvolať branno-bezpečnostný výbor pre kauzu Bakiho S. Výbor by podľa neho mal mimoriadne prerokovať postup justičných orgánov v prípade. Na návrh Lipšica o to požiadali opoziční členovia výboru. Poslanci žiadajú predvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

slovakia

left justify in out

"Krajský aj okresný súd zdôvodnili zrušenie rozsudku a obnovu procesu absurdnými argumentmi. Odvolávali sa na neexistujúcu podmienku štátu, ktorý Slovensko ani neuznáva. Vyzerá to tak, že niekto silou mocou potrebuje odsúdeného drogového dílera dostať na slobodu, čo predstavuje viaceré bezpečnostné riziká," zdôvodnil zvolanie výboru Lipšic. Zároveň pripomenul, že Baki S. už raz v inej kauze v 90-tych rokoch podobným spôsobom unikol spravodlivosti. Vtedy kľúčoví svedkovia za nevyjasnených okolnosti nečakane zomreli.

Okresný súd v Prešove odsúdil v septembri 2011 Bakiho S. dnes už zrušeným rozsudkom na 22 rokov väzenia. Súd sa konal v jeho neprítomnosti, keďže obžalovaný sa v tom čase skrýval. Po jeho zadržaní v Kosove ho vydali na Slovensko v októbri 2012. Následne Baki S. požiadal o obnovenie procesu, na čo mal právo, keďže bol odsúdený v neprítomnosti. Okresný súd v Prešove na jar povolil Bakimu S. nový proces, použil pri tom však nesprávne procesné ustanovenie. Krajský súd v Prešove preto 3. septembra zrušil prvostupňové rozhodnutie okresného súdu a zároveň nariadil obnovu procesu. "Okresný súd Prešov bude pokračovať v súdnom konaní na podklade pôvodnej obžaloby," oznámil minulý týždeň hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák. Bakiho S. teda čaká nový súdny proces, na ktorom sa teraz môže priamo zúčastniť. Krajský súd ho zároveň vzal do väzby pre dôvodnú obavu, že ujde alebo sa bude skrývať.

Baki S. podľa obžaloby spolu s komplicmi v rokoch 2007 až 2008 zabezpečoval dovoz a ďalšiu distribúciu drog z Turecka. Minimálne šesťkrát prišla na Slovensko zásielka drog, ktoré boli ukryté v letnej obuvi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona