Lipšic navrhol pre sudcov štandardné previerky od NBÚ

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 15:40 • 2 min
Lipšic navrhol pre sudcov štandardné previerky od NBÚ

BRATISLAVA - Sudcovia by mali absolvovať bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu pre stupeň prísne tajné na dobu neurčitú. V pozmeňujúcom návrhu k novele ústavy to dnes v parlamente navrhol nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

Exminister spravodlivosti v rozprave k právnej norme zdôraznil, že pôjde o klasické bezpečnostné previerky so štandardným postupom. V prípade, že sudca previerku nedostane, bude sa môcť odvolať na príslušný parlamentný výbor pre preskúmanie rozhodnutí NBÚ a ak neuspeje ani tam, rozhodnutie o neudelení previerky bude môcť napadnúť na Najvyššom súde SR. "Na jednej strane takto dokážeme zo systému vyradiť bezcharakterných sudcov a na strane druhej každému, kto nedostane previerku, dávame dostatočný priestor na prípadné odvolanie, aby nemal pocit, že o ňom rozhodol niekto svojvoľne tak, ako to teraz navrhujú kolegovia zo Smeru a KDH v prípade previerok, ktoré má robiť súdna rada," vysvetlil Lipšic. Nepožiadanie o previerku alebo jej neudelenie bude podľa návrhu predsedu hnutia NOVA znamenať zánik funkcie sudcu. 

 

Lipšic upozornil, že katastrofálny stav justície, ktorej dôveryhodnosť je najnižšia v histórii, novela ústavy z dielne Smeru-SD a KDH nevyrieši. Plošné previerky sudcovskej spôsobilosti zavádza pozmeňujúci návrh poslancov za Smer-SD, parlament však o ňom zatiaľ nehlasoval. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude podľa neho rozhodovať Súdna rada SR. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Ďalší pozmeňujúci návrh poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka mení pozmeňujúci návrh Smeru, Kaník konečné slovo pri odvolaní alebo menovaní sudcov necháva na prezidentovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies