Lipšic: Naposledy boli novinári sledovaní v časoch Mečiara a Lexu

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 15:33 • 2 min
Lipšic: Naposledy boli novinári sledovaní v časoch Mečiara a Lexu

BRATISLAVA – Zvolanie rokovania branno-bezpečnostného výboru je podľa nezaradeného poslanca NR SR Daniela Lipšica v termíne pohrebu tragicky zosnulých horolezcov zneuctením obetí tragédie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Lipšic dnes novinárom, predseda výboru Jaroslav Baška mohol rokovanie posunúť na kedykoľvek, napriek tomu to neurobil, ale nechal ho v termíne, keď minister vnútra nemohol prísť, lebo bol na pohrebe. „Považujem to za prejav zbabelosti a neúcty,“ zdôraznil. Podľa neho opoziční poslanci prídu na rokovanie výboru v ktoromkoľvek termíne, ktorý určí minister vnútra.

Lipšic má podozrenie, že bol vyvíjaný nátlak na novinárku nie v rámci výsluchu, ale pred ním. „Otázky, ktoré jej dávali, dávala naposledy ŠtB. To nie je štandardné vyťažovanie. Nevyšetrujú sa podozrenia z tunelovania vojenského spravodajstva, ale preverujú sa informácie, čo, kto, kedy vyniesol,“ konštatoval s tým, že vláde neprekáža obsah tunelovania vojenského spravodajstva, ale zastrašuje tých, čo o tom hovoria, čo o tom píšu. „Minister vnútra nedlží vysvetlenie opozícii, ale občanom. Vysvetlenie, že ako je možné, že novinárka je zastrašovaná a podľa mojich informácií aj sledovaná, že si plní svoju prácu. Naposledy boli novinári sledovaní v časoch Vladimíra Mečiara a šéfovania Ivana Lexu Slovenskej informačnej službe,“ vyhlásil Lipšic. Smer dal podľa Lipšica termínom rokovania výboru facku nie opozícii, ale ľuďom, ktorí si nemôžu byť istí, že ak vláde bude prihárať, nebudú zastrašovaní a sledovaní len za to, že si plnia svoje profesijné povinnosti. 

Podľa poslanca NR SR Richarda Vašečku (OĽaNO) namiesto toho, aby sa Kaliňák prišiel zodpovedať, poslanci za Smer-SD si vybrali hanbu a bolo to na nich vidieť. „Oni sa hanbili. Dostali stranícky pokyn, že to musia utopiť. Radšej budú mať hanbu, ako zodpovedať nepríjemné otázky,“ povedal. Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor upozornil, že poslanci za Smer si posledný čas zvykajú riešiť problémy neúčasťou alebo nehlasovaním. 

Policajným útokom na novinárku bol podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka vyslaný zlý signál, že Slovensko prestáva byť slobodnou krajinou. „Smeráci zbabelým spôsobom blokujú výbory a rokovanie NR SR, čím nám bránia v práci. Bránia nám, aby sme sa pýtali. Treba zvážiť podanie na medzinárodné organizácie,“ uviedol. Slovensko podľa neho nie je v EÚ preto, aby čerpalo eurofondy a Smeráci ich rozkrádali. „Sme v únii preto, aby občanom boli garantované základné ľudské práva a slobody,“ dodal Galko. 

Minister vnútra Robert Kaliňák dnes neprišiel na rokovanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru, pretože bol na pohrebe člena Horskej záchrannej služby Petra Šperku v Hornom Smokovci, ktorého zavraždili teroristi v Pakistane. Preto sa parlamentný branno-bezpečnostný výbor dnes nezaoberal podozrivým postupom polície pri vyšetrovaní úniku utajovaných skutočností z vojenských spravodajských služieb. Poslanci chceli vedieť o výsluchu redaktorky Hospodárskych novín Martiny Ruttkayovej Tvardzíkovej, ktorá išla v júni na policajné prezídium odovzdať časť tajných materiálov, týkajúcich sa tunelovania Vojenského spravodajstva, ktoré dostala. Podľa denníka Sme namiesto formálneho úkonu, ktorý by mal trvať pár minút, ju vraj čakal prísny výsluch, počas ktorého na ňu policajti tlačili, aby im vyzradila, kto jej materiál dal. „Jeden z nich sa opýtal, či mi ako matke dieťaťa stojí za to stretávať sa s osobou, ako je Roman M. Keď som sa opýtala, ako to myslí, povedal, že Mikulec je predsa trestne stíhaný,“ opísala výsluch denníku Sme. 

Policajti podľa Sme zobrali Ruttkayovej Tvardzíkovej odtlačky prstov aj DNA na porovnanie s obálkou, v ktorej im dokument odovzdala. Z výsluchu podľa nej vyplynulo, že policajti sledovali Romana Mikulca, vedeli kedy, na akom aute sa s ním stretla, kedy s ním telefonovala. Žiadali od nej e-mailovú komunikáciu s ním a keď im ju odmietla dať, povedali, že si ju zoženú príkazom. „Každého, kto niečo vie, chcú zastrašiť,“ opísala Sme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona