Lipšic: Ľudia určite rozhodujú lepšie ako politické či justičné elity

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 18:52 • 2 min
Lipšic: Ľudia určite rozhodujú lepšie ako politické či justičné elity

BRATISLAVA - Ľudia určite rozhodujú lepšie ako politické či justičné elity, preto by mali voliť generálneho prokurátora oni, a nie parlament. Myslí si to Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý chce novelou ústavy zaviesť priamu voľbu šéfa prokurátorov.

slovakia

left justify in out

"Ľuďom by som dôveroval viac ako politickým či justičným elitám," povedal v závere 10. rokovacieho dňa 19. schôdze NR SR Lipšic. Reagoval na vyjadrenia niektorých poslancov, ktorí veľmi neveria, že by ľudia vedeli zvoliť dobrého šéfa prokurátorov. Lipšic takýto názor odmieta. Nazdáva sa, že ak ľudia rozhodujú vo voľbách zle, tak potom by sa mal zrušiť aj parlament.

Poslanci sa snažili presvedčiť Lipšica o nesprávnosti priamej voľby aj tým, že by si vyžiadala kampaň, ktorá niečo stojí, a navyše si nevedia celkom dobre predstaviť, ako by vyzerala. "Nemala by byť politická, mala by byť obmedzená na televízne diskusie a diskusie v krajoch," zamyslel sa Lipšic, podľa ktorého by to záviselo od definície v zákone.

Lipšic novelu ústavy, ktorá má zaviesť priamu voľbu šéfa prokurátorov, predložil z dôvodu akútnej potreby vymenovania generálneho prokurátora. Cieľom právnej normy je najmä zvoliť šéfa prokurátorov, zefektívniť fungovanie Generálnej prokuratúry SR a zabezpečiť hierarchické fungovanie prokuratúr. "A plniť základnú úlohu svojej pôsobnosti, a tak chrániť práva a zákonom chránené záujmy fyzických osôb, právnických osôb a štátu," uzavrel Lipšic.

Poslanci by mali v rokovaní pléna pokračovať novelou zákona o štátnom občianstve, ktorou chcú Lipšic a Jana Žitňanská (nezaradená) opraviť súčasnú právnu normu. Zákonodarcov zamestná aj pravidelná štvrtková Hodina otázok, počas ktorej členovia vlády zodpovedajú otázky poslancov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal poslancom hovoriť o predĺžení obdobia čerpania eurofondov či o témach, ktoré riešil 22. mája na summite v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona