Lipšic: Kiska pri sudcoch postupoval v súlade s judikatúrou ÚS

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 19:07 • 2 min
Lipšic: Kiska pri sudcoch postupoval v súlade s judikatúrou ÚS

BRATISLAVA - Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic je presvedčený, že prezident Andrej Kiska postupoval v súlade s judikatúrou Ústavného súdu (ÚS), keď nevymenoval tých kandidátov, ktorí nemali žiadnu skúsenosť s ústavným právom.

slovakia

left justify in out

Líder hnutia NOVA tak reagoval na dnešný nález Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti so sťažnosťou troch kandidátov, ktorých prezident Andrej Kiska nevymenoval za ústavných sudcov. Stanovisko agentúre SITA poskytlo tlačové oddelenie hnutia NOVA.

 

Podľa väčšinového rozhodnutia jedného zo senátov ústavného súdu porušil prezident Kiska právo niektorých kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR tým, že ich nevymenoval do funkcie. Lipšic si myslí, že senát ústavného súdu v tomto prípade rozhodol v rozpore s výkladom celého pléna Ústavného súdu SR v kauze Čentéš. "Môže sa nám zdať byť rozhodnutie v kauze Čentéš nesprávne, ale v súčasnosti je platným právom," uviedol vo svojom stanovisku Lipšic. Podľa neho však ešte nič nie je skončené. Ďalšie dva senáty rozhodujú o sťažnostiach ostatných neúspešných kandidátov na sudcov ústavného súdu. "Myslím, že je vysoko pravdepodobne, že aspoň jeden z týchto senátov príde k inému právnemu záveru, a v takom prípade bude na rade plénum Ústavného súdu SR, aby rozhodlo s definitívnou platnosťou," hovorí Lipšic. 

 

Prezident Andrej Kiska porušil právo na prístup k voleným a iným funkciám kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša, keď žiadneho z nich nevymenoval. Ústavný súd zrušil rozhodnutia prezidenta a prikázal, aby prezident znova konal a rozhodol. Dnes o tom rozhodol tretí senát Ústavného súdu SR v zložení Rudolf Tkáčik, Jana Baricová a Ľubomír Dobrík. K rozhodnutiu súdu bolo pripojené odlišné stanovisko ústavného sudcu Rudolfa Tkáčika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona