Lipšic: Kandidát na sudcu Filip je advokátom mafiánskej skupiny Piťovcov

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 13:52 • 2 min
Lipšic: Kandidát na sudcu Filip je advokátom mafiánskej skupiny Piťovcov

BRATISLAVA - Advokáta Petra Filipa na sudcu ústavného súdu navrhla Slovenská advokátska komora.

slovakia

left justify in out

Nominácia advokáta Petra Filipa na sudcu Ústavného súdu SR je výsmechom do tváre spravodlivosti, tvrdí nezaradený poslanec a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Advokát Peter Filip, ktorého na sudcu ústavného súdu navrhla Slovenská advokátska komora, je podľa Lipšica advokátom mafiánskej skupiny Piťovcov. "Vyzývam ministra spravodlivosti a bývalého predsedu Slovenskej advokátskej komory Tomáša Boreca, aby požiadal komoru o stiahnutie tejto nominácie z Národnej rady SR. Ak to neurobí, bude to prejavom hrubej ľahostajnosti k povesti justície a jednej z jej kľúčových inštitúcií," hovorí Lipšic.

 

Slovenská advokátska komora oslovila viacerých kandidátov, ktorí nomináciu na sudcu ústavného súdu odmietli z rôznych dôvodov, tvrdí Naďa Ondrišová z mediálneho odboru Slovenskej advokátskej komory. Advokát podľa nej neobhajuje skutok svojho klienta, ale obhajuje jeho zákonom priznané práva. "Advokát má v zmysle zákona o advokácii povinnosť prevziať právne zastúpenie každého klienta, pokiaľ neexistujú zákonné dôvody na odmietnutie poskytnutia právnych služieb. Spájať alebo stotožňovať legitímnu činnosť advokáta na ochranu práv a právom chránených záujmov klienta s činnosťou klienta je prejavom demagógie, zavádzania a nepochopenia právneho postavenia advokáta a jeho klienta," dodala. Pri zachovaní tejto logiky by podľa jej slov bolo možné obviniť väzenského lekára, keďže ošetruje obvinených a odsúdených páchateľov trestných činov.

 

Na posty ústavných sudcov kandiduje 13 uchádzačov. Parlament bude vyberať šiestich nominantov na sudcov ústavného súdu na marcovej schôdzi, prezident Ivan Gašparovič z nich vyberie troch. Funkčné obdobie sa končí trom sudcom ÚS SR - Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu.

 

Predseda Najvyššieho súdu SR navrhol na sudkyňu ústavného súdu Janu Baricovú (sudkyňa Najvyššieho súdu SR), generálny prokurátor SR predložil nominantov Jána Bernáta (sudca Krajského súdu v Nitre) a Vladimíra Horvátha (prokurátor Generálnej prokuratúry SR), prezidentka združenia Sudcovia Za otvorenú justíciu navrhla Rudolfa Čirča (sudca Najvyššieho súdu SR), dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Bratislava Jána Drgonca a Petra Kresáka (obaja vysokoškolskí pedagógovia), Notárska komora SR Miroslava Duriša (notár), predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory Petra Filipa (advokát), dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Bratislava a prezident Notárskej komory SR Evu Fulcovú (predsedníčka Okresného súdu Bratislava I), poslanec KDH Ján Figeľ Jána Mazáka (vysokoškolský pedagóg), dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Roberta Schronka (vysokoškolský pedagóg), dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Bratislava a dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Bratislava Jána Šikutu a dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Imricha Volkaia (predseda Krajského súdu v Košiciach). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies