Lipšic: Hlasovanie Súdnej rady je víťazstvom ľudí, nie politikov

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 14:27 • 2 min
Lipšic: Hlasovanie Súdnej rady je víťazstvom ľudí, nie politikov

BRATISLAVA - Hlasovanie Súdnej rady SR v pondelok o novom predsedovi Najvyššieho súdu SR je podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica v prvom rade víťazstvo ľudí, nie politikov. Ako povedal dnes novinárom, hlavným dôvodom voľby súdnej rady bol verejný tlak.

slovakia

left justify in out

„Rozhodli ľudia, v demokracii sa verejná mienka nedá obísť,“ povedal Lipšic. Upozornil však, že dvaja nominanti vlády v súdnej rade hlasovali za Štefana Harabina. „Takže téza, že Robert Fico sa od Harabina dištancuje a nechce ho za predsedu NS neplatí, keďže nominanti jeho vlády hlasovali väčšinou za Harabina a nie za kandidátku, ktorú navrhol minister spravodlivosti. Verejný tlak bol potrebný,“ konštatoval.

 

Originálne podpisy pod petíciu Nechceme sa za súdnictvo červenať! s viac ako 11 500 podpismi zanesú jej organizátori do Prezidentského paláca. Ich kópie odovzdali v pondelok predsedovi súdnej rady Harabinovi. Predseda petičného výboru Gábor Grendel to zdôvodnil tým, že súčasťou petície bola aj výzva prezidentovi SR, aby v prípade zvolenia kandidáta nevymenoval nového predsedu Najvyššieho súdu SR, pretože podľa petičiarov to už patrí novému prezidentovi. 

 

Situácia v súdnictve odstavením Harabina však nie je podľa Lipšica vyriešená. „Ryba smrdí od hlavy. Harabin nebude predsedom NS, ale otázka bude, akí budú noví kandidáti, kedy bude nová voľba, ktorá môže byť najskôr o 45 dní,“ povedal s tým, že nová voľba už bude aj vecou nového prezidenta SR, ktorý môže využiť svoju kompetenciu a vymeniť troch členov súdnej rady. „Stále však bude kľúčové, aby to bola dôveryhodná osoba, s čistým štítom. Čestný a spravodlivý sudca NS,“ vyhlásil Lipšic. 

 

Predseda NOVA upozornil, že v parlamente je návrh novely ústavy z dielne jeho strany, aby sa zmenilo zloženie Súdnej rady SR tak, aby väčšinu v nej mali právne autority volené ľuďmi počas prezidentských volieb. Súdna rada by mala podľa návrhu deväť členov. Päť by bolo volených v priamych voľbách, dvaja by boli volení sudcami, jeden prezidentom a jeden parlamentom. Vláda by stratila možnosť ovplyvňovať zloženie Súdnej rady. „Táto zmena by bol systémový krok k zmene v justícii. Včera to nebol systémový krok. Išlo o odstránenie najvypuklejšieho symbolu nespravodlivosti, krivenia práva, manipulácie, korupcie v súdnictve, ale problémy sú v súdnictve hlbšie a komplikovanejšie,“ dodal Lipšic. 

 

Šéfa Najvyššieho súdu SR volila Súdna rada SR v pondelok v Sobranciach. Ani jeden z trojice kandidátov Štefan Harabin, Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová nezískal dostatočný počet hlasov. Nové voľby sa budú konať do 120 dní, Harabin, Bajánková ani Ďurišová v nich kandidovať nemôžu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies