Lipšic: Generálna prokuratúra zametá citlivé kauzy pod koberec

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 16:07 • 2 min
Lipšic: Generálna prokuratúra zametá citlivé kauzy pod koberec

BRATISLAVA – Generálna prokuratúra podľa predsedu strany NOVA Daniela Lipšica pokračuje v doterajšej praxi a zametá pod koberec kauzy, ktoré majú citlivé politické pozadie.

slovakia

left justify in out

Dokazuje to podľa Lipšica rozhodnutie generálnej prokuratúry, ktorá definitívne zastavila vyšetrovanie v kauze predaja emisií z čias prvej vlády Roberta Fica. Generálna prokuratúra podľa Lipšica zastavila vyšetrovanie preto, lebo nevedela určiť škodu.

 

„Tá škoda je minimálne 47 miliónov eur. To je rozdiel ceny, za ktorú Slovensko emisné kvóty predalo sprostredkovateľskej firme Interblue Group, a ceny, za ktorú to Interblue Group následne posunulo Japonsku. To je zjavná, minimálna škoda,“ argumentuje Lipšic. 

 

Líder NOVA tiež pripomína, že v spise sa nachádzajú výpovede svedkov z Maďarska, ktoré potvrdzujú, že predstavitelia Slovenska vedeli o tom, za aké ceny emisie predávalo Maďarsko. „To znamená, že bol preukázaný aj úmysel, že napriek tejto vedomosti emisné kvóty predávali ďalej za nižšiu cenu,“ dodal Lipšic. 

Väčšina subjektov, ktoré si rozdelili zisk vo výške 47 miliónov eur, podľa neho podniká a pôsobí na Slovensku.

 

Finančná správa však prednedávnom oznámila, že tieto príjmy na Slovensku zdanené neboli. Podľa Lipšica je tu vážne podozrenia z krátenia daní. „Moja otázka je, prečo sa v tejto veci vôbec nekoná?“ zdôrazňuje nezaradený poslanec. 

 

Lipšicovi sa zdá, že generálna prokuratúra rieši prípady nižšej závažnosti, kauzy, v ktorých figurujú politici, zametá pod koberec. „Ten systém, kde sa politici a orgány činné v trestnom konaní chránia, akoby funguje ďalej,“ vysvetlil predseda NOVA. 

 

Východisko vidí Lipšic v priamej voľbe generálneho prokurátora občanmi, čo v minulosti navrhoval a aj opätovne predloží do národnej rady. Generálneho prokurátora na päťročné funkčné obdobie by podľa Lipšica mohli voliť ľudia popri prezidentských voľbách. 

 

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala Slovenská národná strana (SNS), predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur. Cena bola približne o polovici nižšia, než za akú emisie predávali okolité štáty. Premiér Robert Fico predaj emisií opakovane obhajoval a od novinárov žiadal, aby mu dokázali nevýhodnosť obchodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona