Lipšic: Ficov výrok považujú za hodnotový zmätok v jeho hlave

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 13:20 • 2 min
Lipšic: Ficov výrok považujú za hodnotový zmätok v jeho hlave

BRATISLAVA - Výrok predsedu vlády SR Roberta Fica, v ktorom prirovnal možnosť pôsobenia vojsk NATO na území Slovenska k okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 považuje hnutie NOVA za nešťastný a možno z neho dedukovať úplný hodnotový zmätok v premiérovej hlave, uviedol vo svojom stanovisku šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

"Jednak nedokáže rozlíšiť tak diametrálne odlišné vojenské aliancie ako bola Varšavská zmluva a NATO. Súčasne nevidí rozdiel medzi okupáciou štátu bez vedomia a súhlasu jeho predstaviteľov a snahou zabezpečiť bezpečnosť štátu s pomocou spojencov, na základe rozhodnutia žiadosti predstaviteľov štátu," uviedol Lipšic. Podľa NOVA je to smutná vizitka predsedu vlády, ktorá však znižuje dôveryhodnosť Slovenska v očiach jeho spojencov.

 

Premiér Fico vyhlásil, že si nevie predstaviť, že by na našom území boli cudzí vojaci na základniach. "Neviem si predstaviť, že by tu boli protiraketové stanice, ktoré by opatrovali zahraniční vojaci," povedal v stredu po rokovaní vlády. Dodal, že to hovorí sám za seba, pretože Slovensko nebolo o nič také požiadané. Premiér to spomenul v súvislosti s ohlásenými plánmi amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý požiadal v utorok Kongres o miliardu dolárov na podporu vojenských aktivít a zvýšenie vojenskej prítomnosti americkej armády v Európe. Podľa Fica bude dôležité poznať detaily Obamovho plánu. Otázka vstupu akýchkoľvek vojakov na územie Slovenska je podľa Fica dvojstrannou záležitosťou medzi Slovenskom a krajinou, ktorá navrhuje takéto riešenie. "Slovensko už má svoje historické skúsenosti s účasťou cudzích vojakov, spomeňme si na inváziu v roku 1968, preto je táto téma pre nás mimoriadne citlivá," uviedol premiér. Povedal, že ako členský štát NATO si chceme plniť záväzky, ktoré z členstva vyplývajú, hoci je to ťažké, najmä pokiaľ ide o financovanie. "Ale vieme spolupracovať napríklad v rámci tréningu a prípravy," dodal s tým, že výcvikové stredisko Lešť často využívajú aj vojaci z iných armád. 

 

Hnutie NOVA tvrdí, že bezpečnostná situácia v Európe sa radikálne zmenila a Slovensko musí prijať nevyhnutné kroky, aby sa nestalo súčasťou oblasti nestability. "Predseda vlády však odmieta základňu NATO i zvyšovanie výdavkov na obranu a súčasne svojimi neuváženými výrokmi znižuje dôveryhodnosť štátu. Odmietame takéto hazardovanie s národno-štátnymi záujmami Slovenskej republiky," reagovalo hnutie NOVA na výroky premiéra Fica. 

 

Americký prezident Barack Obama požiadal v utorok Kongres, aby schválil miliardu dolárov na podporu vojenských aktivít a zvýšenie vojenskej prítomnosti americkej armády v Európe. Líder USA túto iniciatívu oznámil počas návštevy Poľska, kde sa stretol s lídrami strednej a východnej Európy. Biely dom už oznámil, že navrhované financie sa použijú na organizovanie vojenských cvičení, na výcvikové misie a na zvýšenie prítomnosti leteckých i pozemných síl na európskom kontinente. V rámci tejto iniciatívy Washington chce tiež zvýšiť americkú námornú prítomnosť v misiách NATO v Čiernom a Baltickom mori. Plánuje aj spoluprácu pri posilňovaní vojenských kapacít nečlenských krajín, ktoré susedia s Ruskom vrátane Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska. "Udalosti na Ukrajine si vyžadujú viac ostražitosti a jasné záväzky," povedal v tejto súvislosti americký minister zahraničia John Kerry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies