Lipšic: Eurofondy sa stávajú synonymom pre korupciu

NETKY.SK • 29 Október 2013, 13:21 • 2 min
Lipšic: Eurofondy sa stávajú synonymom pre korupciu

BRATISLAVA - Eurofondy sa na Slovensku stávajú synonymom pre korupciu a ich čerpanie je neprehľadné. Na utorkovom brífingu to vyhlásil líder hnutia Nová väčšina - Dohoda Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

Nová väčšina preto navrhla desiatku opatrení, ktoré by podľa nich systém zlepšili. Najdôležitejším z nich by bolo zrušenie hodnotiacich komisií na posudzovanie žiadostí a projektov. "Tie sú najslabší článok v procese rozhodovania, tvoria prostredie pre klientelizmus a často rozhodujú podľa vágnych kritérií," skonštatoval člen hnutia Vladimír Škola. Dôležitými zmenami by malo byť aj sprístupnenie údajov o projektoch verejnosti, či viac peňazí pre malých a stredných podnikateľov. Nová väčšina tiež navrhuje, aby išlo menej peňazí na národné projekty a naopak viac do regiónov a samospráv. 

Navrhované zmeny majú podľa členov hnutia zlepšiť čerpanie eurofondov. To je pre Slovensko problémom, v rámci aktuálneho programového obdobia napríklad vyčerpalo zatiaľ menej ako polovicu pridelených prostriedkov. Slovensko preto požiadalo Brusel o výnimku pre predĺženie čerpania, ktorú by mal Európsky parlament schváliť v októbri. "Ak nám ju aj schváli, stále prídeme o stovky miliónov eur. Namiesto toho, aby sme boli odkázaní na výnimky z Bruselu, je potrebné celý systém zjednodušiť," skonštatoval Škola.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona