Lipšic: Človek, ktorý šiel za malú dávku drogy do väzenia neexistuje

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 11:58 • 2 min
Lipšic: Človek, ktorý šiel za malú dávku drogy do väzenia neexistuje

BRATISLAVA - Človek, ktorý by šiel za množstvo drogy mierne prevyšujúce desaťdňovú dávku do väzenia, neexistuje. Argumenty obhajcov zníženia trestných sadzieb poukazujúce na takéto prípady sú preto vymyslené.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes poslanec Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý je proti znižovaniu trestnej sadzby zo štyroch na tri roky v prípade drogovej trestnej činnosti, čo umožní súdu uložiť aj podmienečný trest.

"Mesiace som žiadal ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) a poslanca Martina Poliačika (SaS), ktorí novelu obhajujú, aby predložili konkrétny príbeh. Potom uznali, že taký nie je," povedal Lipšic, podľa ktorého nikto z ľudí, u ktorého sa našli drogy v množstve len o niečo prevyšujúcom desaťdňovú dávku, nedostal nepodmienečný trest. "Tento zákon znižuje sadzby malým dílerom drog," upozornil Lipšic.

Poslanec zároveň upozornil, že priemerný užívateľ drogy spácha ročne 200 majetkových deliktov. "Nie je to teda len tak celkom súkromná aktivita," podotkol.

Líder SaS Richard Sulík je však presvedčený, že marihuana nepácha väčšie zlo ako nikotín či alkohol, ktoré sú tolerované. "Vy sa pýtate, prečo páchať väčšie zlo, ale ja sa pýtam, prečo nerozširovať slobodu a zodpovednosť jednotlivca?" odkázal.

Zníženie trestných sadzieb kritizuje aj prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý parlamentu novelu Trestného zákona vrátil. O jeho pripomienkach, ako aj o celej novele by sa malo hlasovať dnes po 17. hodine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona