Lipšic: Chystá sa zoslabenie postihu za najzávažnejšie zločiny

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 12:58 • 2 min
Lipšic: Chystá sa zoslabenie postihu za najzávažnejšie zločiny

BRATISLAVA - Navrhovanou novelou Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti sa zoslabí postih najzávažnejších zločinov, myslí si bývalý minister spravodlivosti a vnútra, dnes poslanec a predseda NOVA Daniel Lipšic.

slovakia

left justify in out

Výhrady má k zmenám, ktoré súvisia s obzvlášť závažnými zločinmi. Podľa novely by tam patrili už len tie úmyselné trestné činy, u ktorých je dolná hranica trestnej sadzby najmenej 12 rokov väzenia, pričom teraz je to 10 rokov. Lipšicovi sa nepozdáva, že sa tak kategória obzvlášť závažných zločinov zužuje. „Vo výraznej miere to postihne možnosti väzobného stíhania najzávažnejších zločinov, ale bude to znamenať de facto aj možnosť skrátenia výkonu trestu, kde bude možné skoršie podmienečné prepustenie z výkonu trestu,“ uviedol Lipšic.

 

Teraz sú v Trestnom zákone trestné činy rozdelené na dva základné druhy, a to prečiny a zločiny, pričom obzvlášť závažný zločin je súčasťou kategórie zločiny a je tam vymedzený spomenutou dolnou hranicou trestnej sadzby na úrovni 10 rokov väzenia. Podľa novely sa má stať obzvlášť závažný zločin samostatným druhom trestného činu, tak ako prečin a zločin, a trestná sadzba zaň sa má začať na 12 rokoch väzenia.

 

Rezort spravodlivosti si svoj návrh obhajuje tým, že trestné sadzby za jednotlivé trestné činy ostávajú nezmenené. „Samotná úprava definícií kategórií trestných činov bude mať vplyv napríklad na to, že o väčšom počte obžalôb bude môcť rozhodnúť samosudca, čo prispeje k zrýchleniu súdneho konania a tým aj rýchlejšiemu potrestaniu páchateľov,“ argumentovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

 

Samosudca, teda nie senát, podľa aktuálneho trestného poriadku súdi vtedy, ak ide o prečin alebo zločin, u ktorých nemôže padnúť vyšší ako osemročný trest. Aj tu navrhuje MS v predloženej novele zmenu, ktorou sa zruší obmedzenie spomínanou osemročnou hornou hranicou sadzby. Samosudcovia by teda po novom viedli konanie v prípade všetkých prečinov a zločinov. "V senátoch sa bude rozhodovať len o obzvlášť závažných zločinoch, teda o úmyselných trestných činoch, po novom s dolnou hranicou trestnej sadzby 12 rokov," uviedla Donevová. Minimálne 12-ročný hroziaci trest by teda bola zároveň aj nová hranica, po ktorú by „nasadzovali" samosudcov na riešenie prípadov.

 

K rozšíreniu okruhu prípadov, ktoré majú riešiť samosudcovia, pristupuje MS pre pretrvávajúce vážne ťažkosti pri zabezpečovaní účasti prísediacich v senátoch súdov prvého stupňa, teda na okresných súdoch. “Ich odborný prínos absentuje, avšak pre neprítomnosť čo len jedného prísediaceho sa musí pojednávanie odročovať, čo je – vzhľadom na vyšší vek osôb vykonávajúcich funkciu prísediaceho (najčastejšie dôchodcovia) veľmi častým javom,” uvádza sa v dôvodovej správe návrhu. Na Špecializovanom trestnom súde sa zas „odbúra“ sedenie vždy ďalších dvoch sudcov v senáte, čo brzdilo vybavovanie im pridelených vecí počas zasadania v senáte, ktoré neraz trvá aj viac dní.

 

Donevová poznamenala, že sa upravujú aj niektoré zásady ukladania trestov, ktoré v praxi viedli k neprimerane prísnym rozsudkom. „Aj po uvedených technických zmenách bude slovenský Trestný zákon z komparatívneho hľadiska patriť naďalej k najprísnejším kódexom v Európskej únii,“ poznamenala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona