Lipšic chystá podnety na trestné orgány, nechceli ho pustiť k spisu v prípade Grendela

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 17:06 • 2 min
Lipšic chystá podnety na trestné orgány, nechceli ho pustiť k spisu v prípade Grendela

BRATISLAVA - Poslanec parlamentu a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic chystá podnety na disciplinárne konanie voči vyšetrovateľovi bratislavskej polície a tiež voči prokurátorovi. Podľa Lipšica sa mu dva razy snažili zabrániť, aby mohol nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu.

slovakia

left justify in out

Lipšic je totiž obhajcom svojho spolupracovníka Gábora Grendela, ktorého stíhajú pre údajnú daňovú trestnú činnosť. „Mali evidentnú protizákonnú snahu znemožniť splnomocnenému obhajcovi nahliadnuť do spisu,“ povedal na tlačovej besede Lišpic. Podnety plánuje podať tento týždeň.

 

Celý prípad sa začal ešte vlani na jeseň pred komunálnymi voľbami. Vtedy polícia začala stíhanie vo veci, kde figuroval ako podozrivý Grendel. Podľa anonymného trestného oznámenia nezdanil niekoľko faktúr hnutiu NOVA. Podľa Lipšica bolo stíhanie nezmyselné, o čom podľa neho svedčí aj to, že vyšetrovateľ napokon obvinil Grendela v januári pre iný skutok. Dôvodom boli pohyby na jeho účte v sume 30-tisíc eur, ktoré vyšetrovateľ označil ako príjmy zo živnosti. Podľa Lipšica tak urobili bez akýchkoľvek dôkazov, tretina sumy bola z predaja auta a zvyšok Grendelove úspory. 

 

Lipšic chcel ako Grendelov advokát nahliadnuť začiatkom februára do spisu. Tvrdí, že mu vyšetrovateľ povedal, že po dohode s prokurátorom do neho nemôže nahliadnuť, lebo bude vypočutý v prípade ako svedok. Keď prišiel Lipšic na políciu, vyšetrovateľ mu hovoril, že má písomný pokyn od prokurátora, aby Lipšica vypočul ako svedka, a preto nemôže mať prístup k spisu. Lipšic ho upozornil napríklad na to, že ešte nebol vypočutý a napokon do spisu nahliadol. „Považujem za škandalóznu snahu prokurátora a vyšetrovateľa znemožniť uplatnenie práv na obhajobu,“ povedal dnes Lipšic.

 

Lipšic tiež vidí únik informácií z polície a prokuratúry. Podľa neho zverejnenie uznesenia o začatí stíhania z jesene uškodilo Grendelovi v obecných voľbách, kde prehral boj o miesto starostu bratislavského Starého Mesta o 25 hlasov. Spomenul tiež, že dostal od jednej novinárky otázky k tomuto prípadu, medzi nimi aj takú, či chodí za Grendela lobovať na políciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona