Lipšic chystá podanie voči vzdelanostnému cenzu, bojí sa o komunálne voľby

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 13:26 • 2 min
Lipšic chystá podanie voči vzdelanostnému cenzu, bojí sa o komunálne voľby

BRATISLAVA - Daniel Lipšic (NOVA) pripravuje podanie na Ústavný súd SR, dôvodom je tzv. vzdelanostný cenzus.

slovakia

left justify in out

Podľa opozičného poslanca je povinné vzdelanie pre starostov a primátorov protiústavné. Povinnú strednú školu pre šéfov miest a obcí schválili poslanci Národnej rady SR koncom mája, podpísal ju ešte Ivan Gašparovič pár dní pred odchodom z prezidentského úradu.
     

Poslanecké podpisy pod podanie chce Lipšic vyzbierať na blížiacej sa parlamentnej schôdzi, ktorá sa začne na budúci týždeň. Ústavný súd SR bude žiadať aj o pozastavenie účinnosti ustanovení, ktoré sa týkajú povinného vzdelania pre starostov a primátorov. Nechce totiž ohroziť tohtoročné komunálne voľby.
     

Protiústavnosť vzdelanostného cenzu potvrdil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Sám sa zaradil ku skupine, ktorá zastáva názor, že pasívne volebné právo, teda právo byť volený, by nemalo byť ničím obmedzované.
     

Práve Kaliňákov zákon povinné vzdelanie pre starostov a primátorov zavádza. Minister zdôraznil, že zmenu nenavrhol, ani neschválil on, návrh prišiel od poslancov a tí ho aj odobrili. Zmenu navrhol poslanec Smeru-SD Dušan Bublavý. O protiústavnosti zákonov rozhoduje Ústavný súd SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies